Slovenija
9 ogledov

Preveč novosti za skrajšan postopek

Vinko Gorenak Saša Despot
Spremembe. Na MNZ z novelo zakona povečujejo pristojnost generalnega državnega tožilca.

Predlog. Uradno še vedno ni znano, zakaj vlada na četrtkovi seji ni obravnavala napovedanih sprememb zakona o državnem tožilstvu. Pristojno ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je namreč v sredo popravek prvotnega predloga poslalo na vlado. MNZ v tem predlaga, naj državni zbor o teh spremembah odloča po nujnem, skrajšanem postopku.

Raje v razpravo

V Društvu državnih tožilcev Slovenije (DDTS) si nasprotno želijo, da bi se krovni zakon, ki jih vodi pri njihovem delu, spreminjal počasneje. “Društvo je v pripombah na predlagano novelo zakona zapisalo, naj se obravnava po rednem postopku, saj se spreminja kar slaba tretjina zakona oziroma 66 členov. S tem bi se omogočila javna razprava v državnem zboru,” poudarja predsednica društva Mirjam Kline. MNZ v obrazložitvi predloga za skrajšani postopek sicer ugotavlja, da bi bilo to povsem primerno, ker “gre za manj zahtevne uskladitve zakona z drugim zakonom”.

Proč z ovirami

Na MNZ so se sprememb zakona lotili predvsem zato, ker so ocenili, da tožilcem veljavni zakon o tožilstvu, ki je bil oblikovan in sprejet v času nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, v praksi ne pomaga preveč. “S predlagano novelo se povečuje pristojnost vodij državnih tožilstev in generalnega državnega tožilca. Hkrati se odpravljajo pretežno administrativne določbe, ki podaljšujejo oziroma otežujejo posamezne postopke,” napovedujejo na MNZ.

Komentarjev 5
  • Scott 16:54 21.januar 2013.

    Miličniki so bili pod 50 stotini!

  • ennanova 14:16 21.januar 2013.

    Dve možnosti»Vedno imaš na izbiro dve možnosti, in ko eno izbereš, se ti spet odpreta dve možnosti,« mi je sošolec iz srednje šole nekoč predstavil svojo življenjsko filozofijo. Takrat sehttp://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/746-dve-moznosti

  • ennanova 11:02 21.januar 2013.

    Cilji in vizije, drugičZdi se, da je eden glavnih problemov, ki jih imajo v teh časih vodje največjih političnih strank (razen J&J; – tadva imata svoje čisto posebne probleme) ta, kakohttp://za-misli.si/kolumne/mare-stempihar/744-cilji-in-vizije-drugic