Slovenija
27 ogledov

Prevent: delavcem namesto plač kredit

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Prevent Global zaposlenim še ne more izplačati plač za maj. Zato jim ponuja možnost kredita pri enem od hčerinskih podjetij.

Predlog Prevent Globala je sledeč: 160 zaposlenih, ki jim ne morejo izplačati majskih plač, ima na voljo možnost kredita pri enem od hčerinskih podjetij Prevent Globala. Zaposleni bodo pogodbo podpisali s hčerinsko družbo in Preventom. Slednji se bo s tem obvezal, da bo znesek kredita poravnal.

NLB blokirala račun
Prevent Global plač ne more izplačati, ker ima še vedno blokiran račun s strani Nove Ljubljanske banke. Znesek neporavnanih kreditnih obveznosti znaša 791.000 evrov. Poleg tega še kupec, nemški Prevent DEV, znova ni poravnal plačila za opravljene storitve zaposlenih.

Umik stavke?
Sindikat bo zaposlenim predlagal umik stavke, napovedane za ponedeljek. Pričakovati je, da stavke ne bo, a dokončna odločitev bo znana v petek zjutraj, ko se bo sestal stavkovni odbor.

Dobra rešitev za delavce
"Pomoč so ponudile hčerinske družbe, ki so zanje ponudile pomoč v obliki kredita, za katerega pa v celoti jamči Prevent Global in to za delavce ne pomeni nobene obveznosti," je za Žurnal24 pojasnil prvi sindikalist Vladimir Zorman. "To pomeni, da bodo delavci dobili denar v enakem znesku kot bi znašala njihova plača, ko denar dejansko bo, pa ga bodo iz krovne družbe Prevent Global vrnili na račune hčerinskih družb. To se mi zdi dobra rešitev, zato bomo na jutrišnjem sestanku tudi predlagali umik za ponedeljek napovedane stavke," pravi Zorman. Na sestanek so povabili tudi Matjaža Hudopiska, direktorja družbe Prevent avtomobilski deli in člana uprave Prevent Globala.

Prilagajali se bodo kupcem
Sicer pa se nameravajo sindikalisti z upravo še ta mesec pogovarjati tudi o morebitni prestavitvi datuma izplačilnega dne, da bi se v prihodnje izognili podobnim težavam, kakršnim so priča zadnja dva meseca, ko do 18. v mesecu plač na računih delavcev ni bilo. Prav tako naj bi uprava do 25. julija predstavila vizijo za naprej. Kolektivni dopust v krovni družbi ni planiran, kot pravi Zorman, se bodo v Preventu avtomobilski deli sproti prilagajali kupcem in njihovim dopustom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.