Slovenija
33971 ogledov

Preverili smo, ali tudi vaša banka uvaja novo provizijo

Denar, evri, plača Profimedia
Dve banki sta že uvedli provizijo za kartične "quasi cash" transakcije.

Pred kratkim smo poročali, da sta NLB in Addiko uvedli novo provizijo za kartična plačila, ki se jim reče quasi cash transakcije.

Bralec jo je opazil, ko mu je NLB za kartično nakazilo na Revolut v višini 2000 evrov zaračunal 30 evrov nadomestila. Če bi bil komitent Addika, bi ga nakazilo lahko stalo sto evrov.

Quasi cash so kartične transakcije "za nakup potovalnih čekov, tuje gotovine, loterijskih listkov, srečk, igralnih žetonov, dobroimetja (npr. polnjenje različnih denarnic oziroma računov), vavčerjev, zamenljivih za gotovino, plačilo različnih stav ipd.," na svoji spletni strani pojasnjuje Addiko. Seznama tovrstnih plačilnih mest ni, kako se obravnava transakcija, je odvisno od tega, kako je označeno prodajno mesto, to pa je odvisno od mednarodnih kartičnih sistemov, ne od banke.

Logika zaračunavanja je, da v teh primerih ne gre za nakup prek spleta, ampak je to vsebinsko prenos denarja.

To o novi proviziji pravijo banke 

Vprašanja smo poslali vsem bankam in hranilnicam v Sloveniji, večina nam je tudi odgovorila. Nobena od bank, te provizije še ne zaračunava, nekatere pa so v odgovorih dodale še, da o tem trenutno niti ne razmišljajo.

"V UniCredit Bank provizije za t.i. quasi cash kartična plačila ne zaračunavamo in v tem trenutku tudi ne razmišljamo o uvedbi," so zapisali. "Dodatne provizije ne zaračunavamo, uvedba trenutno tudi ni predvidena," so nam odgovorili v SKB banki.

"Cash kartičnih plačil zaenkrat nimamo in jih ne nameravamo vključiti v ponudbo," pa so odgovorili v Sparkasse.

"Delavska hranilnica ne zaračunava provizije za quasi cash kartična plačila in v tem trenutku tudi ne razmišljamo o uvedbi. Vsekakor pa skrbno spremljamo dogajanje in prakso na tem področju," so dodali.

"Nova KBM te storitve trenutno ne zaračunava," so v odgovorih zapisali v NKBM, nadomestila za tako imenovani quasi cash ne zaračunavata tudi Deželna banka in Gorenjska banka.

Pri NLB nadomestilo znaša 1,50 odstotka vrednosti transakcije (najmanj evro in največ 150 evrov), pri Addiko pa pet odstotkov (najmanj 1,03 evra in največ 136,20 evra).

NLB nadomestila ne računa za domače ponudnike iger na srečo ali quasi cash transakcij, Addiko pa nadomestila ne računa za transakcije z debetno kartico, ga pa računa za kartice z odloženim plačilom ali kreditne kartice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 17:36 13.julij 2024.

    najhuje je, da se je nlb v celoti izognila placati davek na dobicek. z mahinacijami pri sanaciji

  • Kmodri_ 16:46 13.julij 2024.

    Slovenski bankirji so bansterji!

  • linda2 12:51 13.julij 2024.

    Sprašujem v imenu celotne obale. Kaj pa pravijo pri Intesa SanPaolo?