Slovenija
47705 ogledov

Preverili smo, kdaj boste od Vzajemne dobili denar ali delnice

Vzajemna
1/2
Anže Petkovšek
Preverili smo, kdaj bodo nekdanji zavarovanci Vzajemne dobili obvestilo, koliko jim pripada in kdaj bodo prejeli izplačilo v denarju ali delnice.

"Obveščanje upravičenk in upravičencev po zakonu o preoblikovanju Vzajemne bo po sedaj predvideni časovnici potekalo v začetku prihodnjega leta," so nam povedali na Vzajemni.

Denar ali delnice pa bodo nekdanji zavarovanci Vzajemne dobili v drugi polovici prihodnjega leta. "Po sedaj predvideni časovnici bodo upravičenke in upravičenci lahko prevzeli delnice oziroma jim bo izplačan delež v drugi polovici 2025," so nam odgovorili na Vzajemni.

Zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice (ZSPVZZ) je bil sprejet že sredi decembra lani in se uporablja od 1. januarja letos. Približno leto dni naj bi torej trajalo, da bi prišli le do izračuna, koliko komu pripada, nato pa še pol leta do izplačila oziroma dodelitve delnic.

Toliko bo stalo, da bodo izračunali deleže

Vzajemna je morala najprej pripraviti zaključno poročilo na dan 31. 12. 2023, ker gre za podjetje, ki mora svoje poslovne rezultate revidirati, so imeli čas za pripravo do konca avgusta. Od takrat ima pooblaščeni ocenjevalec vrednosti dva meseca časa (torej približno do konca oktobra), da določi delež Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in posameznih upravičencev.

Na Ministrstvu za finance smo na podlagi javnega naročila za pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij izbrali podjetje KF Finance. "Skupna pogodbena vrednost znaša 28.600 evrov brez DDV oziroma 34.892 evrov z DDV," so pojasnili na ministrstvu za finance. Plačnik tega stroška je po zakonu o preoblikovanju Vzajemna.

Vzajemna | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ko bo podjetje KF Finance opravilo delo in izračunalo deleže, bo izračun pregledal in potrdil pooblaščeni revizor, ki ga bo izbral minister za finance. "Postopki izbora in podpisa pogodbe s pooblaščenim revizorjem za izvedbo storitev revidiranja po 7. in 9. členu ZSPVZZ so v sklepni fazi," pravijo na ministrstvu. Tudi pooblaščeni revizor ima po zakonu dva meseca časa, da pregleda izračun, kar pomeni približno do konca leta.

"Skladno z ZSPVZZ mora Vzajemna v roku 30 dni od prejema pozitivnega mnenja pooblaščenega revizorja obvestiti upravičence do deleža pri preoblikovanju o višini in vrednosti njihovih deležev. Ocenjujemo, da bo to izvedeno v začetku 2025," menijo na ministrstvu za finance.

Zadnjo besedo bo imela Agencija za zavarovalni nadzor

"Agencija za zavarovalni nadzor bo na podlagi dokumentacije, ki ji jo bo predložila Vzajemna, preverila število delnic, ki pripadajo upravičencem do deleža v osnovnem kapitalu družbe in bo v roku dveh mesecev po prejemu popolne dokumentacije odločila o višini osnovnega kapitala Vzajemne in o številu delnic, ki pripadajo posameznim upravičencem. Nato bo sledil vpis višine osnovnega kapitala v sodni register. Posledično bo Vzajemna pri KDD vložila zahtevo za izdajo delnic v korist upravičencev. Glede na vse navedeno ocenjujemo, da bodo delnice v korist upravičencem izdane v drugi polovici 2025. Izplačilo deležev upravičencev pa je glede na določbe ZSPVZZ predvideno v roku šestih mesecev po izdaji sklepa o višini osnovnega kapitala in o številu delnic," so pojasnili na ministrstvu za finance.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 12
  • andrija 03:53 28.september 2024.

    ker so ukinili dodatno zavarovanje so zavarovalnice od države dobile odškodnino.Zdaj pa morajo preračunat kako to vsoto razdeliti med zavarovance vzajemne.Po možnosti čim manj,da jim čimveč ostane.

  • sandi76 10:00 26.september 2024.

    Vsi smo plačevali dodatno zdravstveno zavarovanje, ampak sami tisti, ki so plačevali pri Vzajemni, dobijo delnice ??? Kaj ni to diskriminacija ostalih ?

  • Naklonsky 08:53 26.september 2024.

    Vprašanje, če bodo upravičenci verjeli v delnice. Vlada si je pri NKBM zapravila ugled, tako da bo večina upravičencev verjetno kar unovčila svoj drobiž ali prepustila vse skupaj kakšnemu slamnatemu investitorju.