Slovenija
10 ogledov

Pri denarju pa se konča

slovenija 20.09.10, poplave, Iska vas, Barje, dostava hrane s colnom do prebival Anže Petkovšek
Ukinjanje. V poročilu o učinkih združevanja klicev v sili niti besede o denarju.

Posebna medresorska komisija, ki so jo od ministrstva za obrambo (Mors) zahtevali poslanci, je neuradno že izdelala oceno o učinkih in posledicah napovedanega ukinjanja nekaterih centrov za obveščanje (CO) po državi, kamor ljudje pokličejo na pomoč ob nesrečah.

Nič o posledicah

A uradno o teh ugotovljenih posledicah načrtovanega ukinjanja in združevanja nekaterih CO menda ni bil obveščen nihče od gasilcev, operaterjev in drugih sodelujočih v intervencijah po klicih na pomoč, ki ukinjanju sicer nasprotujejo. Z Morsa sicer za zdaj še niso odgovorili, kdaj točno je komisija končala svoje delo in kdaj je izdala poročilo o tem.

Zaupno o ugotovitvah

Neuradno naj bi bilo poročilo izdelano ob koncu prejšnjega leta. Dokument pa naj bi bil skupaj s predlogom še enega sklepa posredovan na vlado v začetku tega leta. Niti uradno niti neuradno pa ni znano, ali je vlada poročilo posebne komisije že obravnavala oziroma kdaj in če sploh namerava o njem razpravljati. Tako poročilo kot predlog sklepa pa naj bi bila širši javnosti nedostopna, saj naj bi bila oba dokumenta takoj označena kot interna. Posebna komisija pa naj, prav tako neuradno, v sklepu vladi ne bi navedla nobenih izračunov o tem, kakšne finančne posledice bi za državo in državni proračun nastale, če bi Mors res ukinil nekatere CO in jih združil s preostalimi še delujočimi.

Kolikšne bi bile finančne posledice teh sprememb, niso pojasnili niti na ministrstvu za finance (MF), kjer pričakujejo, da bodo ta podatek posredovali z Morsa. "V skladu s stalno prakso komuniciranja MF javnosti ne pojasnjuje posameznih usklajevanj in komunikacije med različnimi resorji," na MF odgovarjajo na vprašanja, ali in kdaj so bili obveščeni o morebitnih finančnih posledicah načrtovanega ukinjanja CO ter ali so ti izračuni zanje in proračun sprejemljivi. Temeljito analizo učinkov ukinjanja so od ministra za obrambo zahtevali poslanci, člani parlamentarnega odbora za obrambo, konec julija. V začetku julija pa je Mors že ukinil nočne izmene na šestih od 13 CO.

Komentarjev 1
  • dragec 08:39 25.januar 2013.

    Niso problem regijski centri, problem je učinkovitost delovanja sistema.