Slovenija
46 ogledov

Pri Unicefu niso odkrili nepravilnosti

Zarka Brisar Slana, Alenka Jez Heinc, Unicef Slovenija Žurnal24 main
Mednarodna revizijska družba ni našla dokazov o finančnih nepravilnostih ali slabem upravljanju in vodenju slovenskega odbora za Unicef.

To je na novinarski konferenci društva Unicef Slovenija dejal direktor financ in poslovanja pri mednarodnem Unicefu Lawrence Picard.

Neodvisne revizije poslovanja slovenskega odbora za Unicef je mednarodna revizijska družba PricewaterhouseCoopers izvedla maja letos. Med svojim delom so revizorji opravili razgovore s sedanjimi in nekdanjimi zaposlenimi, člani upravnega odbora, partnerji iz zasebnega sektorja in zunanjimi revizorji slovenskega odbora. Temeljito so pregledali tudi vso ustrezno korespondenco in gradiva.

Kot je poudaril Picard, revizorji niso našli nobenih dokazov o morebitnih nepravilnostih. So pa v 22 strani dolgem poročilu revizije tudi priporočila za izboljšanje načinov vodenja, vključno z razvojem, formalno uvedbo in dokumentiranjem posebnih notranjih politik in postopkov ter potrebo po sklicu skupščine društva. Večrat pa je poudaril tudi, da zaupa revizirjem, ki so pripravili poročilo.

Zasedanje slovenskega odbora Unicefa bo 28. junija, na njem pa bodo pregledali izsledke revizije in razpravljali o prehodu odbora oz. društva v fundacijo.

Naj vas spomnimo
Delovanje in poslovanje društva je na preizkušnji že vse od začetka leta, ko sta sodelovanje z omenjeno humanitarno organizacijo prekinili tudi ambasadorki dobre volje Vita Mavrič in Milena Zupančič. To sta storili predvsem zaradi govoric o domnevnih nepravilnostih in nezakonitostih v delovanju slovenskega Unicefa, ki naj bi se razširile tudi z anonimnim dopisom.

V izstopnih izjavah o nepravilnostih
Vita Mavrič je v svoji odstopni izjavi, ki jo je poslala medijem, takrat opozorila, da so ambasadorji nemalokrat izpostavljeni neprijetnim vprašanjem o ugledu in verodostojnosti dela organizacije, odgovarjajo pa lahko le z argumenti.

Medtem je Milena Zupančič v odstopni izjavi opozorila, da je njen status v društvu "že nekaj časa popolnoma marginaliziran" in sodelovanja praktično ni več. Sama naj ne bi niti vedela, kdo je predsednik društva, kdo je izvršni direktor, kdo je v izvršilnem odboru, kdo so člani nadzornega odbora, kako se razporeja denar darovalcev, in ni seznanjena z načrtovanjem posameznih akcij.

Na Unicefu izstop obžalovali
Odstop ambasadork so v Unicefu obžalovali. Povedali so tudi, da so jima pojasnili vsa odprta vprašanja, in poudarili, da njihovi zaposleni delajo odgovorno.

Alenka Jež Heinz, vršilka dolžnosti izvršnega direktorja, je takrat poudarila, da poslovanje nadzorujejo tako organi društva kot tudi zunanji revizorji, redno pa ga spremlja tudi Unicefov urad v Ženevi. Vsa poročila pa po njenem mnenju potrjujejo, da Društvo Unicef Slovenija posluje kot dober gospodar v skladu z zakonodajo in računovodskimi standardi.

Komentarjev 2
  • Altesse 15:24 21.junij 2011.

    Natolcavanja, po toči je prepozno zboniti!

  • IZ 14:38 21.junij 2011.

    Žal so izgubili renome in nikoli več si ga ne bodo povrnili.