Slovenija
341 ogledov

Pri Zvezi Anite Ogulin o izzivih, ki jim še kar ni videti konca

Črna na Koroškem Saša Despot
Leto po poplavah: "Živeti z občutkom negotovosti je na dolgi rok nemogoče."

"Obeležujemo obletnico uničujočih poplav, ki so prizadele Slovenijo. V tem času so se tisti, ki so utrpeli škodo v poplavah, med njimi tudi družine z mladoletnimi otroki, znašli pred številnimi izzivi, ki jim zaenkrat še ni videti konca. Na Zvezi Anita Ogulin & ZPM smo že ob začetku nudenja pomoči opozarjali, da bodo družine potrebovale dolgoročno pomoč," sporočajo iz zveze. 

Lansko leto so pomoč prizadetim v poplavah začeli zagotavljati nemudoma, opravili so več kot 400 terenskih obiskov na poplavljenih območjih. V prvi fazi so nudili materialno pomoč v obliki vrednostnih bonov, prehranskih paketov, pitne vode in orodja, šolske potrebščine in možnost letovanj za otroke.

Naj spomnimo, da je pri tem aktivno sodelovala tudi pokojna Anita Ogulin, ki je kljub bolezni v lanskem letu med drugim osebno obiskala čisto vsa poplavljena območja po Sloveniji. 

Še vedno lahko zaprosite za pomoč

Pri Zvezi Anite Ogulin in ZPM so vzpostavili e-vloge za pomoč in računalniški sistem za zbiranje in vodenje evidenc poplavljenih, da bi pomoč zagotavljali transparentno: "Ves čas smo sodelovali s civilno zaščito, občinami in strokovnimi institucijami ter redno obiskovali prizadeta območja, da bi preverili stanje in ugotovili potrebe družin. Skupaj z medijskim partnerjem Pro Plus smo odprli humanitarni sklad, z Mestno občino Ljubljana pa poseben sklad za poplavljene prebivalce v Ljubljani. Skupno smo za prizadete v poplavah tako zbrali več kot 3 milijone evrov pomoči."

"Mnogi posamezniki šele zdaj začenjajo predelovati lanske dogodke, ki so jih doživeli. Zavedamo se, da proces okrevanja in prilagajanja zahteva čas in vztrajnost, zato naša obljuba ostaja, da bomo pomagali vsem, dokler bodo pomoč potrebovali. Poleg materialne in finančne pomoči, za katero lahko še vedno zaprosijo, nudimo tudi pravno pomoč ter terapevtska svetovanja," poudarja Sekretarka Zveze Anita Ogulin & ZPM Tanja Petek

Dodaja, da je bila in je še vedno finančna pomoč namenjena kritju stroškov sanacije poplavljenih bivalnih prostorov, plačilu najemnin v začasnih nastanitvah, plačilu računov energentov, ki so v času sanacij dosegali zelo visoke zneske.

Družine še kar čakajo na odločitev države

"Kljub temu, da je minilo že dobro leto, nekatere družine še vedno nimajo dokončnih informacij o usodi svojih domov, kar zagotovo vpliva na vsakdanje družinsko življenje. Živeti z občutkom negotovosti je na dolgi rok nemogoče. Na terenu opažamo, da mnoge družine še niso uspele sanirati stanja do te mere, da bi lahko začeli s celostno prenovo," stanje na terenu opiše Živa Logar, koordinatorka programa Veriga dobrih ljudi.   

Na Zvezi Anita Ogulin & ZPM z zagotovilom, da nihče ne bo ostal sam pri reševanju svoje situacije, pozivajo, da se nanje obrnejo tisti, ki pomoč še vedno potrebujejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.