Slovenija
25 ogledov

Pričakujejo manj otrok

V vrtcu Mokronožci bo pet oddelkov: štirje redni in dodatni jaslični. (Foto: Živ Žurnal24 main
Letos v vrtcu premalo prostora, čez dve leti napovedan upad rojstev.

Lani zgrajen vrtec, s katerim naj bi rešili prostorsko stisko, je letos že premajhen. Prejeli so namreč 58 vlog za 19 razpisanih mest. “Od tega jih je bilo 36 iz naše občine,” je pojasnila Mateja Vrabec z oddelka za družbene dejavnosti na Občini Mokronog - Trebelno, kjer vzrok za premalo prostora vidijo v tako imenovanem baby boomu. S sklepom občinskega sveta so omogočili odprtje dodatnega oddelka v prostorih osnovne šole. “Tako bodo vsi otroci iz naše občine sprejeti,” je izpostavila Vrabčeva.

Načrte narekuje država
Vrtec Mokronožci je pred izgradnjo novih prostorov deloval z dvema oddelkoma, tretji pa je bil začasen, je povedal župan Anton Maver. “Z izgradnjo novega vrtca smo tako pridobili dva nova oddelka, tako potrebnega jasličnega in še en oddelek, kar bi zadostovalo našim potrebam, če ne bi bil na pohodu tako imenovani baby boom,” je pojasnil in dodal, da so pri načrtovanju novega vrtca upoštevali potrebe po številu oddelkov glede na povprečje rojstev za prejšnjih pet let in percpecijo rojstev za prihodnjih pet let.

“Ob tem želim poudariti, da nas ministrstvo za šolstvo in šport opozarja, da se povečanje števila rojstev pričakuje le še prihodnji dve leti, potem pa sledi upadanje. Močno si želim, da se v naši občini to ne bi zgodilo, saj si želimo še več občanov, vendar pa moramo pri načrtovanju upoštevati smernice na ravni države,” je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.