Slovenija
10657 ogledov

Na poti k nam morda najhujši vročinski val letos

Vročina Epa
V prihodnjih dneh se bo vročina vsak dan stopnjevala. Tako visoko bo šlo naslednji teden.

Pred nami je obdobje sončnega in vročega vremena. Petek bo večinoma jasen, čeprav popoldne v hribovitih krajih severne Slovenije ni izključena kakšna ploha, pravijo na agenciji za okolje. Današnje najvišje temperature bodo od 27 do 31 °C, na Primorskem do 34 °C. 

Še nekoliko topleje bo v soboto. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33 °C, na Primorskem do 35 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in še nekoliko bolj vroče. Sončno in vroče vreme se bo nadaljevalo še vse do četrtka. V večjem delu Slovenije se bodo v popoldanskih urah temperature gibale od 31 do 35 °C, na Primorskem pa kar od 35 do 38 °C. 

"Od danes naprej lahko do sredine prihodnjega tedna računamo na stabilno vreme, brez padavin. Ker smo šele v prvi dekadi avgusta je o kakršnem zadnjem vročinskem valu težko govorit, saj se lahko tudi proti koncu meseca vzpostavi nov afriški greben," pojasnjujejo pri Neurje.si.

Konec prihodnjega tedna lahko pričakujemo osvežitev, saj trenutno napoved agencije za okolje kaže, da nas bo predvidoma v četrtek oplazila vremenska motnja in prinesla nekoliko nižje temperature. Sledila boste sončna in topla petek in sobota. Verjetnost za nevihte bo nekoliko povečana v severni polovici države.

"Zaradi novih visokih temperatur bo prišlo do močnega segrevanja višjih plasti ozračja, kakor tudi dviga temperature morja, ki se lahko približa ali celo doseže 30°C. Naj samo omenimo, da smo v tej fazi, ko bodo atlantske motnje čedalje izrazitejše - plitvejši cikloni s frontami in dotok bolj hladnega zraka, kot je običajno v mesecu juliju. To pomeni, da lahko zaradi izrazitih razlik med zračnimi masami pričakujemo burno vremensko dogajanje, kjer bodo možna neurja," opozarjajo pri Neurje.si. "Nevihte bodo možne že v prihodnjo sredo in v četrtek, nato pa ob koncu tedna sledi prehod vremenske fronte, ki bo povezana z novonastalim ciklonom v okolici Britanskega otočja. Pot ciklona je nemogoče predvidet, lahko pa računamo na razvoj sekundarnega ciklona nad Sredozemljem, ki bo poskrbel za nekaj več nestabilnosti od prihodnje sobote naprej."

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 6
  • Enzgg4 09:51 09.avgust 2024.

    Nedavno so imeli v Delhiju 52°C. https://timesofindia.indiatimes.com/travel/travel-news/delhis-hottest-day-ever-mercury-level-reaches-52-3-degrees-today-record-breaking-highest-temperature-in-history/articleshow/110540478.cms

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:38 09.avgust 2024.

    Je že bil včeraj,danes je super

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:25 09.avgust 2024.

    Lahko se sliši neverjetno, ampak pravega vročinskega vala letos še ni bilo...