Slovenija
83 ogledov

Prijazna šola je škodljiva

Vesna Vuk Godina: Pojem avtoriteta šole ima na Zahodu že 50 let negativen prizvo Žurnal24 main
Vesna Vuk Godina. Prijazna šola je koristna le za kapital, za otroke pa je škodljiva.

“Šola, prijazna otrokom, je koncept, ki ni dober za razvoj otroka, je pa dober za kapital,” je na simpoziju Morala med šolo in družbo opozorila antropologinja Vesna Vuk Godina.

Po njenih besedah klasična šola, za kakršno se zavzemamo, niti ne spada v potrošniški kapitalizem. “Temu ustreza, da se prva faza človekovega moralnega razvoja podaljša v neskončnost. Nikoli odrasle osebe postanejo odvisne od institucij in potrošnje, ki jim vzbuja ugodje,” je povedala.

Odvisniki od pozornosti
Trditev je podkrepila s primerom otroka, ki med odmorom potegne iz torbe zanimivo igračko in požanje občudovanje.

“Pozornost pa požanje tudi problematičen otrok, zato z motečimi dejanji ne preneha,” je razložila in učiteljem predlagala, naj pet minut pred koncem ure izberejo najbolj nevidnega otroka ter mu namenijo vso hvalo in pozornost.

Kot je še dejala, je najpomembnejše, da otroka naučimo razlike med ne in da: “Če krši ne, mora občutiti posledice, otrok mora doživeti frustracijo, saj je ta del življenja.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.