Slovenija
27781 ogledov

Pripravite se: Arso svari pred izrednim dogodkom, najbolj na udaru bodo ti kraji

Storm map Neurje.si
Bodite previdni, jutri obstaja možnost poplav.

Agencija za okolje je razširila oranžno opozorilo na območje celotne države. Vse kaže na velike količine padavin.

Oranžno opozorilo bo v veljavi od 6. ure zjutraj. Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

Po besedah strokovnjakov na Arsu bo veliko težav povzročala meteorna voda in hudourniki, naraščale bodo predvsem manjše reke. Najbolj intenzivno dogajanje pričakujejo od jutranjih ur pa do popoldneva. 

Opozarjajo, da so ob močnejših padavinah možne hudourniške poplave. Na udaru bodo tudi nekatera območja, ki so lani v poplavah utrpela veliko škodo.

Na Arsu zato prebivalce pozivajo k previdnosti - če se znajdejo na območju poplav, pa naj ravnajo samozaščitno. 

vremensko opozorilo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ponoči in jutri pričakujemo izrazitejše vremensko dogajanje z obilnimi padavinami in nevihtami, ki jih bodo spremljali močnejši nalivi. Popoldanski prehod hladne fronte bodo spremljali okrepljeni sunki severnega vetra. Izrazito se bo ohladilo, temperatura zraka se bo popoldne spustila za okoli 10 °C. Meja sneženja se bo popoldne hitro spuščala. Ob močnejših padavinah bo snežilo vse do sredogorja. Pobeli lahko višje gorske prelaze, morda tudi nekatere alpske doline," pravijo na agenciji za okolje.

"Obstaja velika verjetnost hudourniških poplav"

Na portalu Neurje.si so izdali nov interaktiven zemljevid z obvestili, ki ga bodo sproti osveževali. "Proti našim krajem hiti izrazita vremenska fronta. Nad Genovskim zalivom bo nastal sekundaren ciklon, ki bo do petka precej stacionarne narave, nato pa se bo pomaknil vzhodneje," pojasnjujejo.

"V tem času bomo pod vplivom jugozahodnih vetrov (v petek pa južnih), ki bodo zaradi toplega morja nad naše kraje dovedli več vlage, kar bo rezultiralo v dolgotrajne, obnavljajoče se nalive, ki bodo predvsem pogosti na zahodu države. Na zahodu lahko do petkovega jutra (v roku samo nekaj ur) pade preko 150 mm padavin. Obstaja velika verjetnost hudourniških poplav," opozarjajo.

Na Arsu pojasnjujejo, da bodo v noči na četrtek ob nevihtah z močnimi nalivi hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji.

"Verjetna so razlivanja posameznih hudourniških vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode. Ob dolgotrajnejših nalivih so možne poplave ob hudourniških vodotoki in manjših rekah. Verjetnost za ta pojav je sprva večja na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldan in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji."

𝗠𝗼𝘇̌𝗻𝗼𝘀𝘁 𝗵𝘂𝗱𝗼𝘂𝗿𝗻𝗶𝘀̌𝗸𝗶𝗵 𝗽𝗼𝗽𝗹𝗮𝘃 ⚠️ V noči na četrtek bodo ob nevihtah z močnimi nalivi hitro naraščali hudourniški...

Objavil/a ARSO vode dne Sreda, 11. september 2024

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.