Slovenija
1127 ogledov

Priznanje Palestine: Golob napovedal naslednjo potezo

Robert Golob Profimedia
Norveški, ki ni članica Evropske unije (EU), je danes priznala Palestino, po napovedih bosta sledili še članici EU Španija in Irska. Slovenija naredila naslednji korak.

"Priznanje palestinske države ni le stvar zgodovinske pravičnosti, je tudi bistvena zahteva, če želimo doseči mir," je v televizijskem nagovoru pred sestankom vlade dejal španski premier Pedro Sanchez in pri tem poudaril, da to ni uperjeno proti nikomur, še najmanj proti Izraelu. "Ta odločitev odraža tudi našo odločno zavračanje Hamasa, ki nasprotuje rešitvi dveh držav," je dejal Sanchez. Španska vlada je nakej ur kasneje priznanje Palestine uradno potrdila.

Uradno je proznanje Palestine v veljavo stopilo tudi na Norveškem. Zunanji minister Espen Barth Eide je bil ob tem kritičen do Izraela, ki mu manjka "konstruktivne zavezanosti" rešitvi dveh držav.  

Španija, Norveška in Irska upajo, da bo njihova poteza k podobnemu koraku spodbudila tudi druge evropske države. 

Golob: "Pri nas postopki tečejo nekoliko dlje"

Po tem, ko so Španija, Norveška in Irska prejšnji teden napovedale priznanje Palestine, je bilo iz vrst koalicijskih SD in Levice slišati pozive k takojšnjemu priznanju tudi s slovenske strani. A predsednik vlade Robert Golob je poudaril, da je Slovenija v skupini s Španijo, Irsko in Malta prva začela postopek za priznanje Palestine, da pa pri nas "postopki tečejo nekoliko dlje". O priznanju Palestine se mora v Sloveniji izreči tudi državni zbor. 

Vlada je postopke priznanja sprožila 9. maja in napovedala, da bo glede priznanja Palestine odločila najkasneje do 13. junija. Golob je postopek priznanja ocenil kot inovativen.

Vlada o priznanju v četrtek

"Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. V tem času bomo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav z namenom, da ustvarimo maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN-a smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu," so včeraj sporočili iz kabineta predsednika vlade. 

"Vlada naj postopke zaključi še ta teden!"

Na napoved so se odzvali v Levici. "Dolgoletna prizadevanja in pobude Levice za priznanje palestinske države v teh dneh postajajo resničnost. Kljub temu ponovno pozivam svoje kolegice in kolege, ministrice in ministre, da Vlada Republike Slovenije nemudoma - še ta teden do konca izpelje postopke za priznanje Palestine in sklep vlade pošlje v državni zbor," pravi Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • andrija 06:17 29.maj 2024.

    javno priznanje kako se vodi država-avdič po telefonu pokliče tinco,tinca pove golobu in stvar je rešena-že imamo helikopterje

  • Nelaži 21:45 28.maj 2024.

    Znano je, da je Golob član WEF klausa švaba zato mora ubogati nadrejene kabala mafijaše, Priznanje Palestine ne bo rešilo genocida, ki se izvaja nad njimi. Netanjahu jih bo moril tako dolgo dokler ga nekdo ne bo zaustavil. Sicer je ...prikaži več je plan kabale odstraniti vse Palestince iz Izraela in jih razseliti po vsem svetu.

  • libris5555 21:16 28.maj 2024.

    Se pridružujem onemu Toninu, ki zagovarja modre čelade....zaenkrat edina rešitev, ostalo pa naknadno.