Slovenija
35 ogledov

"Prodajamo transparentno"

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Zadolževanja po besedah Bratuškove ne more biti čez noč konec.

Premierka Alenka Bratušek je v državnem zboru napovedala, da bodo za oživitev gospodarstva ključni nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, razdolževanje in prestrukturiranje podjetij, učinkovito delovanje bančnega sistema in spodbujanje izvoza. Tako je odgovorila na poslansko vprašanje poslanke SDS Romane Tomc o ukrepih vlade za doseganje ciljev iz strateških dokumentov.

Bratuškova pravi, da gre njena vlada pri uravnoteženju javnih financ po drugačni poti, kot je šla prejšnja, in sicer ne dela samo na odhodkovni strani, temveč tudi na prihodkovni. Tako vlada sledi cilju zmanjševanja javnofinančnega primanjkljaja; letos pričakuje primanjkljaj v višini 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnjem letu pa 2,5 odstotka BDP.

Na očitke o počasnih prodajah podjetij je Bratuškova odvrnila, da se podjetja na seznamu za privatizacijo, kot je Telekom Slovenije, "ne prodajajo čez noč, sicer se lahko ponovi zgodba, kjer postopki niso bili transparentni in imamo danes zaradi tega težave".

Zadolževanje za reševanje bank

Pritrdila je, da se je zadolževanje države v zadnjem letu povečalo, a je bilo to predvsem zaradi sanacije bank. Verjame pa, da jim bo uspelo z dobrim upravljanjem premoženja, ki je bilo preneseno na slabo banko, dolg v višini 13 odstotkov BDP odplačati in ga ne bodo prenašali na mlajše rodove.

Strinjala se je tudi, da je treba trend zadolževanja zaustaviti. Ne drži pa, da je zadolževanja v državi čez noč lahko konec, je poudarila. Po njenem mnenju so takšne trditve zavajanje.

Dotaknila se je tudi zmanjševanja mase plač v javnem sektorju. Premierka si želi, da se jim bo s sindikati javnega sektorja uspelo dogovoriti o zmanjševanju števila zaposlenih in da ne bodo dodatno posegali v minimalno plačo.

Komentarjev 5
  • marija 22:50 30.april 2014.

    Ko predlagate kandidate, glejte koga predlagate in preverjajte njegove sposobnosti. Ne predlagajte malomarnih.

  • marija 22:48 30.april 2014.

    Lahko je to reči nekomu, ki ima nekje še neki vir dohodka, ampak večina ljudi tega nima - razen tistih, ki so ropali državo.

  • mirko 21:38 22.april 2014.

    " in da ne bodo dodatno posegali v MINIMALNO plačo"..................................................................................................Zanimivo zanimivo. Kako se naša Alenčica spreminja. Do takega odkritja bi se lahko dokopala že pred enim letom ko je nastopila mandat. Ampak ona ne razmišlja o ekonomiji z ...prikaži več svojo glavo, v to so jo sigurno prepričali ala Čufer in Jazbec (banka slovenija).Torej sedaj ko se ji bliža resnični konec se je streznila in stopila na realna tla. Mogoče prepozno. Plače v javnem sektorju bo vsekakor potrebno znižat, ampak ne tiste na minimumu. Vsekakor po progresivni lestvici, tistim z višjimi plačami, višji % znižanja. Odpuščanje bi pa moralo biti izvedeno na osnovi izkaza kvantitete in kvalitete njihovega dela. Mehko odpuščanje bo žal prepočasno. Bojim se pa, da se bo odpuščalo po ključu, kdor ne bo imel vez in poznanstev, bo prvi odpuščen, ne glede na rezultat dela.