Slovenija
15 ogledov

Prostora premalo

Majda Kušer Ambrožič (na fotografiji desno) rešitev vidi v najemu prostorov, ki Žurnal24 main
Vrtci. Prvega septembra jih bo brez le nekaj, za 120 otrok, ki bi prišli med letom, pa prostora še ni.

V novomeški občini bo, kot kaže zdaj, 1. septembra brez vrtca ostalo 13 otrok. Za tiste, ki bi želeli otroke v vrtec vpisati po 1. septembru – gre za tako imenovani medletni vpis in takih je približno 120 –, pa za zdaj prostora še ni.

Združeni seznam
Ker so v mestni občini vpis v vrtce že drugo leto zapored opravili enotno, bodo lahko na podlagi združenega prednostnega seznama 15 prosilcem, ki bi sicer želeli otroka vpisati v vrtec Ciciban, kjer je zmanjkalo prostora, ponudili mesto v Vrtcu Pedenjped, kjer je še toliko prostih mest.

6 otrok lahko sprejme ena vzgojno-varstvena družina, torej bi jih za rešitev potrebovali kar 20.

“Petnajstega avgusta bomo vedeli povsem natančen podatek za 1. september, saj iz izkušenj vemo, da se tik pred zdajci še nekaj staršev premisli. To se bo gotovo zgodilo tako pri nas kot v Pedenjpedu, tako da bo ta številka 13 še manjša,” pravi Majda Kušer Ambrožič, ravnateljica vrtca Ciciban.

Kam z medletnimi?
Za okoli 120 medletnih vpisov rešitev še iščejo. Na mestni občini nam včeraj pristojnih ni uspelo dobiti, a kot je povedala Kušer Ambrožičeva, se tam nagibajo k reševanju z odpiranjem novih vzgojno-varstvenih družin. “V četrtek bomo sicer razpis za vzgojno-varstvene družine objavili, a mislim, da učinek ne bo zadosten, saj ena lahko sprejme le šest otrok,” pove Kušer Ambrožičeva.

Po njenem mnenju bi bilo racionalneje iskati prostore za najem. “Zdaj, ko zakonodaja dopušča, da lahko predšolsko vzgojo organiziramo v vsaki stavbi, ki ima uporabno dovoljenje, če seveda prostore prilagodimo pravilniku, bi lahko rešitev našli dokaj preprosto,” je prepričana ravnateljica Cicibana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.