Slovenija
22 ogledov

Psi še naprej ne bodo smeli lajati

pes Shutterstock
Psi v občini Log - Dragomer ponoči še naprej ne bodo smeli lajati. Ustavno sodišče je namreč zavrglo zahtevo Sindikata občinskih redarjev Slovenije, ker niso izkazali pravnega interesa.

Gre za odlok, ki med drugim prepoveduje, da bi bile med 22. in 6. uro na prostem živali, ki bi z oglašanjem lahko motile občane pri spanju.

Kot je ustavno sodišče zapisalo v obrazložitvi svojega sklepa, občinski odlok ne določa pravic in obveznosti, s katerimi bi bile ogrožene pravice občinskih redarjev kot delavcev.

Po besedah predsednice sindikata Sonje Kramar so v sindikatu ob tej zavrnitvi nemočni. "Je pa naša želja, da se najde nekdo, ki bo izkazal pravni interes in s tem podal roko sodelovanja," je dejala in pojasnila, da imajo pravni interesi vsi občani Loga - Dragomerja. Tako bodo v sindikatu občanu, ki bi bil pripravljen vložiti pobudo o presoji ustavnosti odloka, nudili vso potrebno pomoč pri postopku.

Ali bodo občinski redarji Loga - Dragomerja morali zdaj oglobiti občane, ki bodo imeli ponoči spuščene živali, ki bi lahko motile občane pri nočnem počitku, Kramarjeva ni mogla odgovoriti. Kot je dejala, je za določanje dela odgovoren njihov nadrejeni.

Odlok bo v smešen položaj spravil redarje

Predstavniki sindikata so na novinarski konferenci na začetku decembra lani ob predstavitvi ustavne pobude opozorili, da je Log - Dragomer predvsem podeželsko okolje, kjer imajo občani pred hišami pse.

"Ne predstavljamo si zapiranja teh psov v zaprte prostore. Z izvajanjem odloka bi v neugoden in smešen položaj spravili redarje in redarke, ki bi kaznovali zaradi kikirikanja petelinov," je takrat dejal svetovalec v predsedstvu sindikata Dejan Dušej.

Sicer pa so v sindikatu imeli pripombe tudi na druge določbe odloka, med drugim na predvideno višino globe za nedostojno vedenje, nedoločnost odloka in tako dalje.

Komentarjev 2
  • 1111 15:12 14.februar 2012.

    ...če lahko vlada laže in se dela norca iz vseh državljanov, lahko tudi psi lajajo!

  • motorcki 12:16 14.februar 2012.

    Redarji naj psom mečejo klobase,pa ne bodo lajali ali pa bodo vsaj bolj potiho.