Slovenija
15 ogledov

Razmišljajo o arbitraži

Čeprav študentje, kot pojasnjuje dekan, študirajo v improviziranih prostorih, so Žurnal24 main
Medicinska fakulteta. Stanovski kolegi v bran in za pospešitev izgradnje.

“Odgovornost države je, da problem reši. Ne more biti talec lobijev, ki zasledujejo le profit,” zastoj z izgradnjo medicinske fakultete (MF) v Mariboru komentira Gordana Živčec Kalan, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Gradnja fakultete zamuja že skoraj dve leti, saj bi morala po prvotnem projektu fakulteta stati konec prihodnjega leta, a zdaj še vedno ni jasno, kdo bo fakulteto sploh gradil. “Mi smo v tem času izgubili 80 zdravnikov, ki jih Slovenija krvavo potrebuje. Zastoja ni zaradi pomanjkanja denarja, pač pa je zaradi izbire izvajalca,” pojasnjuje Ivan Krajnc, dekan MF Univerze v Mariboru.

Dvaindvajset novih
Diplomanti. Na medicinski fakulteti v Mariboru študira 567 študentov. Včeraj so podelili diplome 22 novim diplomantom; ti so se pridružili prvim enajstim, ki so diplome prejeli junija.

“Mafijska država”
Še jasnejši in odločnejši, da Slovenija potrebuje novo stavbo fakultete, je Konrad Kuštrin, predsednik sindikata Fides, ki je med prvimi podprl gradnjo. “Ne samo nerazumljive, ampak tudi nezaslišane so težave z izgradnjo,” pravi Kuštrin in dodaja: “Država postaja taka, kot je bila Italija pod Firencami, praktično mafijska država, in lovke gotovo segajo v politične vrhove. To se kaže tudi pri zavlačevanju gradnje MF.” Kuštrin je Krajncu obljubil podporo sindikata, po potrebi tudi s pomočjo “odmevnih akcij”. Podporo je izrazil tudi Pavel Poredoš, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

Z arbitražo do rešitev
Univerza v Mariboru proučuje pravne možnosti za arbitražo, ki bi presekala zaplete pri izbiri izvajalca del za gradnjo MF. V tem primeru bi namreč arbiter odločil, kdo bo gradil, in glede na to, da bi se z začetkom arbitraže morali strinjati vsi vpleteni, ni pričakovati pritožb na sprejeto odločitev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.