Slovenija
49 ogledov

Razpadajoča Kandija

Stare kandijske hiše - večina jih je že več let izpraznjenih - so, kot kaže, za Žurnal24 main
Propadanje. Promet, ki je nekdanjemu predmestju prinesel razcvet, zdaj ta del mesta pogublja.

"Če je Kandija nekdaj doživljala ekonomski razcvet zaradi trgovine in prometa, je ta danes kriv za njen propad," meni Tomaž Golob, konservatorski svetovalec novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

 

Odvisno od lastnikov

Občina brez moči. V zvezi z razpadajočim hotelom Windischer oziroma Kandija so na mestni občini, kot so nam povedali, lastnika že nekajkrat pozvali k obnovi objekta.

"Treba je poudariti, da gre za zasebno lastnino, zato obnova ni v naši pristojnosti. Podobno velja tudi za tako imenovani vagon, ki sicer ima uporabno dovoljenje, a mestna občina ni njegova lastnica," so povedali.

Po Kandijski cesti namreč poteka edina pomembnejša povezovalna cesta med vzhodnim  in zahodnim delom mesta na desnem bregu Krke, po kateri se vali gost tranzitni promet.

 

Ekonomsko nezanimiva
"Da se Kandijski cesti tudi v prihodnje ne obeta nič dobrega, se vidi v nezavidljivem stavbnem stanju mnogih objektov, nekateri so celo prazni. Ti kažejo na žalostno dejstvo, da so zaradi preobremenjene, hrupne in z izpušnimi plini onesnažene ceste v ekonomskem pogledu dokaj nezanimivi," pojasni Golob.

Namesto da bi  Kandija  zopet  postala, tako kot je bila v svojih zlatih časih, kraj srečevanja ter druženja z obilico zanimivih lokalov, trgovin in obrečnih dejavnosti, še meni Golob, se bo očitno tudi v prihodnje po njej valila pločevina.

"Motijo se namreč tisti, ki upe polagajo v gradnjo južne in vzhodne obvoznice. Ti bosta sicer Kandijo razbremenili tovornega prometa, avtomobilskega pa ne, saj bosta potekali predaleč zunaj mestnega središča," doda.

Hotel zdaj Novljanov
Primož Novljan, lastnik razpadajoče stavbe nekdanjega hotela Windischer, nam je povedal, da trenutno pripravljajo nove zasnove za ta prostor, saj njihov predlog ureditve območja snovalci občinskega prostorskega načrta (OPN) niso sprejeli.

"Idejna zasnova bo prilagojena pogojem OPN in smernicam ZVKS. Trenutno izvajamo geodetski posnetek, ki bo osnova za idejni projekt,"
o načrtih s stavbo pove Novljan.

O zapuščenosti Kandije pa meni, da ima enake težave kot celotno staro novomeško jedro. "Lastniki stavb, ki tu živijo in delajo, bi se morali organizirati v združenje, ki bi bilo močan sogovornik in partner župana pri oživljanju in razvoju mestnega jedra," je prepričan Novljan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.