Slovenija
16 ogledov

Razprave o varčevalnih ukrepih niso končali

Tablete Žurnal24 main
Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes nadaljeval razpravo o predlogu varčevalnih ukrepov, a razprave ni končal.

ZZZS mora namreč pripraviti novo projekcijo poslovanja, poleg tega pa bo vlada obravnavala predlog zakonskih sprememb, ki lahko pomembno vplivajo na višino odhodkov in prihodkov zavoda.

Upravni odbor ZZZS na današnji seji še ni končal razprave o 14 ukrepih glede na to, da bo ZZZS prihodnji teden na podlagi nove napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj RS pripravil novo projekcijo poslovanja zavoda za letošnje leto.

Sprva so iz ZZZS sporočili, da bo vlada predlog načrta zakonskih sprememb in drugih sprememb, ki lahko pomembno vplivajo na višino odhodkov in prihodkov ZZZS v letu 2012, obravnavala v četrtek in bo tako upravni odbor o ukrepih odločal na eni izmed naslednjih sej.

A kot so kasneje pojasnili, jim je predstavnik ministrstva za zdravje sporočil, da vlada omenjenega predloga ne bo obravnavala v četrtek, temveč kasneje.

Z varčevanjem proti primanjkljaju

ZZZS je sicer konec januarja letos izkazal primanjkljaj prihodkov nad odhodki v višini 42,64 milijona evrov. Da bi še naprej zagotavljal nemoteno financiranje pravic zavarovanih oseb iz obveznega zdravstvenega zavarovanje, je bil zavod konec februarja zadolžen v višini 32,2 milijona evrov.

Če bo podaljšana veljavnost interventnih ukrepov, bo ZZZS na podlagi zadnje projekcije letošnje leto sklenil s primanjkljajem v višini 123,5 milijona evrov, ki ga lahko pokrije s prostimi sredstvi le v višini 20,3 milijona evrov.

Nepokriti primanjkljaj bo tako v letu 2012 znašal 103,1 milijona evrov, v primeru nadaljnjih stagnatnih gibanj na strani prihodkov zaradi posledic gospodarske krize pa bo navedeni primanjkljaj še večji, navajajo na ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.