Slovenija
1 ogledov

"Razpustitev parlamenta je potrebna"

Predsednik ocenjuje, da imamo preveč referendumov. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk meni, da bi razpis volitev pomagal vzpostaviti drugačno politično stanje, v katerem bi lahko oblikovali vlado z dovolj močnim mandatom za reševanje problemov.

Razpustitev parlamenta je po mnenju predsednika Danila Türka potrebna, ker ta ne opravlja svoje zakonodajne funkcije. "Vse preveč zakonov se pošilja na referendum. Hkrati pa s svojimi izrednimi sejami in razpravami prispeva k histeriji v našem političnem prostoru. To je poleg težav znotraj vladne koalicije temeljni problem naše politične situacije, ki izraža krizo našega političnega razreda," je dejal v intervjuju za Večerovo prilogo V soboto. Politične spremembe bi po njegovem mnenju veljalo opraviti poleti in jeseni, še pred tem pa bi se morali posvetiti referendumu o pokojninski reformi.

Preveč jih je
O referendumih predsednik pravi, da jih je preveč in da se uporabljajo za zakonodajne potrebe, "kar ni dobro".

Türk ocenjuje, da je pokojninska reforma presegla mandat ene vlade. Obžaluje dejstvo, da vladi ni uspelo doseči soglasja s sindikati. Na referendumu o pokojninskem zakonu, ki je "resnično sporen samo v nekaterih točkah", bo po njegovem mnenju težko doseči racionalno razmišljanje. "Zdi se mi, da bo prevladalo vse drugo, odnos do vlade, sploh politike, nezadovoljstvo z ekonomskim položajem," pravi.

Neskladna koalicija
Koalicija se ni izkazala s spodobnostjo skladnega ukrepanja, je prepričan predsednik, ki pa dodaja, da je imela koalicija "nekaj dobrih potez". Mednje šteje arbitražni sporazum in ukrepe v zgodnjih fazah krize, kot so subvencioniran skrajšani delovni čas in subvencioniranje čakanja na delo. "V jamstveni shemi za podjetja pa se je že pokazalo, da je dobro zamišljena, na izvedbeni ravni pa so podjetja imela malo od nje."

Na drugi strani pa je v parlamentu zmanjkalo občutka, da smo v kriznih razmerah. "Vedno se je vladi pripisovalo krivdo za padec BDP, čeprav je vsakomur jasno, da ta padec ni mogel biti posledica dela vlade, ki je konec leta 2008 šele prevzela oblast. Tu bi lahko bilo veliko kazanja s prstom v različne smeri, ampak vse skupaj ne bo nič pomagalo. Treba je najti pot k dialogu o kritičnih vprašanjih," ugotavlja Türk.

Potreben sporazum o nacionalnem interesu
Türk poudarja pomen nacionalnega interesa, in sicer preprosto zato, ker ima vsaka država nacionalni interes: "Pri nas smo ga razvili na eni strani ekstremno v smislu zaščite prav vse domače lastnine, na drugi strani pa je kritika uničujoča. Nobena stran pa nima prav. Če bomo sposobni sporazumeti se o nacionalnem interesu, nam bo šlo dobro."

Del posla pri tem pa bo po prepričanju Türka morala opraviti vlada, politične stranke svoj del, gospodarska zbornica pa svojega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.