Slovenija
64 ogledov

Redko izven jame

Brata Toni in Albin Kregar se zavedata krhkosti podzemnega sveta in njegovih živ Žurnal24 main
Človeška ribica. Pri Straži edinstven primer, ko se jo da opazovati s površja. Lokacija še skrivnost.

Brata Toni in Albin Kregar sta pri čiščenju požiralnika, v katerega se izteka površinska voda, že pred enim letom opazila prvo človeško ribico. Odkritju še sama nista mogla verjeti, zato sta jo ves čas skrivaj opazovala, dokler je nista ovekovečila tudi na fotografijah in o tem obvestila novomeški zavod za varstvo narave.

Pridejo na površje
Nekaj poročil o tovrstnih videvanjih človeške ribice v kontaktnem svetu izven kraškega podzemlja sicer je, a so redka, pove Andrej Hudoklin z zavoda za varstvo narave. Razmere tukajšnjega najdišča so, kot pravi, zelo specifične, prostor je v senci dreves, brez neposredne sončne svetlobe, obdan z veliko skalo, voda je stalne nizke temperature.

8 primerkov človeške ribice, velikih od sedem do 25 centimetrov, živi v najdišču.

 

Predstavili ga bodo
Ker je pogled na človeške ribice tako vznemirljiv, je po besedah Hudoklina najdišča, kot je ta, najbolje pustiti pri miru, če z njimi ne znamo delati tako, da bi bilo za živi svet čim manj škodljivo. "Če bodo najdišče odprli za javnost, je najboljša neke vrste fizična zaščita in info table, ki bi obiskovalcem pojasnjevale ta naravni fenomen, ter občasno kakšno vodenje," pojasni Hudoklin.

Širše območje najdišča je sicer že zaščiteno v okviru Nature 2000, pripravili pa so tudi predlog, da se dolino potoka Globočec uvrsti v register naravnih vrednot, ob potrebi po še večji zaščiti pa tudi opredeli kot naravni spomenik.

Župan Alojz Knafelj se zavzema, da bi najdišče, ko bo zaščiteno in nato še strokovno raziskano, odprli za obiskovalce, saj bi z njim popestrili turistično ponudbo občine.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.