Slovenija
2636 ogledov

Republika Srbska se skuša maščevati Sloveniji

Evropske volitve glasovanje Profimedia
Državljani Slovenije, Poljske in Romunije na evropskih volitvah 9. junija najverjetneje ne bodo mogli glasovali na veleposlaništvih svojih držav v BiH.

Ministri iz vrst entitete Republike Srbske v vladi BiH so na torkovi seji nasprotovali, da Slovenija in še nekatere druge države članice EU izvedejo evropske volitev na veleposlaništvih v Sarajevu. Ministri iz Republike Srbske temu nasprotujejo, ker so Slovenija, Poljska in Romunija, podprle resolucijo ZN o genocidu v Srebrenici, glasovali na svojih veleposlaništvih v BiH. 

To je bil prvi krog glasovanja. O predlogu zunanjega ministrstva BiH svetu ministrov glede sprejetja diplomatskih not veleposlaništev Slovenije, Poljske in Romunije za izvedbo glasovanja na veleposlaništvih, bodo glasovali še enkrat. A če ministri iz srbske entitete tudi v drugem krogu glasovanja ne bodo podprli predloga, bo državljanom omenjenih držav glasovanje onemogočeno.

Resolucija obsoja zanikanje genocida

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo s katero je 11. julij razglasila za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, ko so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh ubile več kot 8000 Bošnjakov.  V resoluciji obsojajo zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine. V besedilu pa nikjer ne obsojajo Srbov ali Srbije. Republika Srbska in Srbija genocida v Srebrenici ne priznavata. 

Ministrstvo: "Pričakujemo, da do tega ne bo prišlo!"

"Slovenija uradnega obvestila o zavrnitvi soglasja za izvedbo volitev na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v BiH doslej ni prejela," so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon. "Zavrnitev soglasja bi bila v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo Bosne in Hercegovine in ustaljeno prakso vzajemnosti za izvajanje volitev. Zato pričakujemo, da do tega ne bo prišlo," dodajajo na ministrstvu.

BiH začela pristopna pogajanja

BiH je nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU. Na ministrstvu ocenjujejo, da je politizacija vprašanja, kot je izvedba evropskih volitev držav članic Evropske unije s strani države, ki je prav nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU je nesprejemljiva. "Tako kot doslej, bo Slovenija tudi v prihodnje BiH podpirala na njeni evropski poti, ob pogoju, da bo BiH spoštovala temeljne vrednote EU. Slovenija tudi pričakuje, da si bodo za vztrajanje na evropski poti prizadevali vsi politični odločevalci v BiH," sporočajo z ministrstva. 

dezurni@styria-media.si.

Komentarjev 10
  • atamama 18:11 30.maj 2024.

    Saj ni trea daleč v zgodovino, par mesecev in genocid se lahko opredeli.... na novo.

  • Pierre 16:58 30.maj 2024.

    Dodik i Jajo drugovi stari!

  • Idioti 16:06 30.maj 2024.

    Ne razumem da ga jebeš . Veleposlaništvo so ozemlje države Slovenije in kaj ima sedaj BiH z dogajanji na Ambasadi ! Takoj je treba blokirati BiH veleposlaništvo za Bežigradom !