Slovenija
45 ogledov

Ribištvo “zlata kura”

Člani blejske ribiške družine so v zadnjih petih letih v Savo Bohinjko in Blejsk Žurnal24 main
Pri tujcih gre za med. Ribiči odlični gostje. Velika turistična priložnost neizkoriščena.
Uničevanje reke
Proti jezu. Na neokrnjenem delu Save Bohinjke želijo zasebni investitorji za hidroelektrarno zgraditi sedem metrov visok jez, čemur odločno nasprotujejo v Ribiški družini Bled. “Soglasja nismo dali, brez tega pa ne morejo graditi. Upam, da bomo uničevanje reke lahko preprečili,” je dejal Samo Novak, predsednik družine.

“Ribiški turizem, predvsem muharjenje, postaja vse bolj 'gosposki' šport in v Ameriki se vse več pogodb sklene 'za vodo'. Za tuje ribiče je Slovenija obljubljena dežela, saj so naše vode vrhunske, na žalost pa se lokalna skupnost in turistično gospodarstvo tega premalo zavedata,” je za Žurnal dejal Jure Višnar, referent za marketing v Ribiški družini Bled (RDB).

Ta družina na leto tujcem proda tri tisoč kart (to pomeni, da pride na Bled zaradi ribolova vsaj dva- ali trikrat toliko gostov) in s prodajo zasluži okoli sto tisoč evrov. V ribolovno območje RDB spadajo Blejsko jezero, spodnji del Save Bohinjke in bajer Ribno. Samo Novak, predsednik RDB, je pojasnil, da je na tem območju kar 90 odstotkov ribičev tujcev. “To pomeni, da bi z njimi lahko zaslužili tudi zasebni sobodajalci, hotelirji, gostinci, trgovci in drugi,” je izpostavil. Tuji ribiči veljajo za dobre goste, tridnevni ribolov jih v povprečju stane vsaj 500 evrov. “Če bi imeli cenovno ugodne letalske povezave, bi bilo na Bledu veliko Britancev in Ircev,” je pojasnil Višnar. Ta čas med tujimi ribiči prednjačijo Italijani, privabiti pa želijo tudi več Francozov, Belgijcev in Nizozemcev.

Veliko škodo nam delajo kormorani – če jih ne bi preganjali, bi bila Sava Bohinjka že brez rib.
Samo Novak, predsednik Ribiške družine Bled

Lani 48 “krivolovcev”
Dnevna karta za ribolov v Blejskem jezeru stane od 25 do 50 evrov, na Savi Bohinjki pa 40 in 55 evrov; kar 80 odstotkov kart prodajo za ribolov ujemi - izpusti.

“To pomeni, da je za ribiče na prvem mestu sožitje z naravo, ne pa 'izživljanje' nad ribami,” je poudaril Višnar. Blejski ribiči v svoji ribogojnici na leto vzgojijo okoli pet ton rib, za hrano pa odštejejo 30 tisoč evrov. Po besedah gospodarja Tadeja Ambrožiča je v Savi Bohinjki zelo cenjena riba lipanj, v Blejskem jezeru smuč, postrv pa je med ljudmi zelo zaželena, ker ima malo kosti in kakovostno belo meso. Na Blejskem jezeru je ribolov dovoljen od 1. aprila do konca decembra, na Savi Bohinjki pa od 1. aprila do 14. novembra in od 15. novembra do 14. februarja. Enaindvajset ribiških čuvajev je lani naštelo 48 prekrškarjev, ki so lovili brez dovolilnice ali na nedovoljen način.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.