Slovenija
135 ogledov

Rok Vori je junak Slovenije 2010

1/7
Žurnal24 main
Rok Vori je postal junak Slovenije 2010. Izkazal se je s tem, ko je preprečil umor sosede in njene hčerke. Obe je namreč s sekiro napadel 66-letni moški.

Sedemnajstletni Rok Vori je postal junak Slovenije 2010. Prvo priznanje Žurnalovega projekta gre tako srednješolcu z Velike Polane, ki je preprečil dvojni umor.

Več sledi...
Vtisi in izjave s podelitve priznanj pri predsedniku vlade Borutu Pahorju še sledijo.
Roku iskreno čestitamo za priznanje, obenem pa se zahvaljujemo tudi drugim junakom in bralcem za pomoč pri poročanju o dogodkih ter izbiri primernih kandidatov.

Projekt nadaljujemo tudi v tem letu!

Prve fotografije s podelitve si lahko ogledate tu in v zavihku Galerija.

Poudariti moramo, da je slavil s prepričljivim naskokom, njegova zgodba pa ni prepričala le komisije, temveč tudi številne bralce, ki so nam  sporočali navdušene odzive nad njegovim pogumnim dejanjem.

Drugačna pot v šolo
O Roku smo pisali v članku Mladi Rok preprečil dvojni umor. Zgodba sega v konec marca, ko se je zgodaj zjutraj Rok odpravljal v šolo. Pri sosedih je zaslišal krike in skočil pogledat, kaj se dogaja. Naletel je na krvav prizor – na tleh je ležala hudo poškodovana ženska, v njeni bližini je bila prav tako poškodovana hčerka. 66-letni moški (mož oziroma oče) se ju je lotil s sekiro.

"Videl sem sosedo, ki leži v krvi, strica in še njegovo hčerko. Stric je imel v roki sekiro in je šel proti njej. Hitro sem skočil čez sosedo do strica. Udaril sem ga po roki in mu zbil sekiro na tla, potem pa sem ga še podrl," nam je dogodke, ki so si sledili izjemno hitro, opisal Rok. Priznal je, da še sam ni dobro vedel, kako mu je uspelo zbrati moč.

Rok Vori je prejel tudi medaljo policije za hrabrost, izbran pa je bil še za Pomurca leta. (Foto: Policija)


S sekiro nad spečo ženo
Kot se je izkazalo kasneje, ko so 66-letnemu Štefanu Žaliku začeli soditi, je 29. marca poskušal umoriti svojo soprogo Rozino in hčerko Vesno. V obtožnem predlogu mu je očitano, da je poskušal na zahrbten način ženi vzeti življenje tako, da jo je med zjutraj napadel s sekiro.

Z ostrim delom kuhinjske sekire jo je večkrat udaril po glavi in rokah. Ko je na pomoč prihitela Vesna, je napadel še njo. Rozina je utrpela več usekanin glave, obraza in obeh ušes, poškodoval ji je roke in še bi lahko naštevali. Hčerki je poškodoval glavo, uhelj in ji zlomil nosne kosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.