Slovenija
41 ogledov

Rolls-royce za vsako sobo v Podvinu

Grad Podvin v Mošnjah (Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Ob gradu Podvin naj bi nastal hotel s sedmimi zvezdicami. Za vsako sobo bi bil na voljo lasten rolls-royce, pod zemljo pa podzemni svet, ki bi spominjal na lepote Slovenije.

Ideja se je porodila v glavi Zlatana Kudića, sicer lastnika gradu Podvin. Kot je povedal za Finance, bi v prvi fazi projekta zgradil razkošen hotel s 13 sobami, od katerih bi imela vsaka lastnega strežaja. Poleg gradu bi zrasla tudi depandansa z nižjo kategorijo storitev. Načrt bi bil uresničljiv v sedmih letih, napoveduje Kudić, ki za naše klice ni bil dosegljiv.

Kudićevo podjetje G.P. Hoteli, prek katerega upravlja z gradom Podvin, sodeč po javno dostopnih podatkih stoji na nič kaj trdnih temeljih. Za leto 2009 je podjetje izkazalo 1.871 evrov pozitivnega poslovnega izida, pri čemer razpolaga s slabimi 111 milijoni evrov sredstev, kamor spadajo sam objekt in pripadajoče nepremičnine. Družba ima trenutno blokiran račun, bonitetna ocena za poslovanje s podjetjem pa je "zelo tvegano".

Za drugo fazo razvoja 700 let starega podvinskega gradu, v katerem so leta 1992 podpisali slovensko ustavo, pa ima Kudić še bolj smele načrte. Tako naj bi do 16 metrov v globino pod gradom nastal podzemni svet, v katerem bi se obiskovalci po vzoru Las Vegasa sprehajali skozi različne slovenske znamenitosti, kot so kopije Škocjanskih jam ali Postojnske jame, staro mestno jedro Radovljice ali Ljubljane ... Projekt je odvisen od vlagateljev, uresničljiv pa bi bil ne prej kot v 13 letih.

Po denar na tuje
Kudić noče govoriti o vrednosti celotnega projekta, neuradno pa naj bi bil projekt vreden kar 400 milijonov evrov oziroma po izračunu Financ štiri odstotke državnega proračuna. Zanašati se namerava predvsem na tuje vlagatelje.

Na občini Radovljica, kjer naložbe v turizem podpirajo, so o projektu povedali sledeče: "S svojo namero večje naložbe v območju v okolici gradu Podvin je lastnik pred časom seznanil občinski oddelek za okolje in prostor." Njegove ideje za izgradnjo turističnega kompleksa se je po navedbah iz občine v pretežnem delu nanašale na območje, ki ga je občina z novim prostorskih redom, ki je v pripravi, želela ohraniti za turizem in ga delno še razširiti. Zavod za kulturno dediščino je pri tem vztrajalo, da se območje v okolici gradu opredeli kot zelene (odprte) površine z namenom varovanja območja okrog gradu, zato po njihovi oceni investitorja "čaka zelo zahtevno usklajevanje s pristojnimi državnimi soglasjedajalci".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.