Slovenija
604 ogledov

RTVS ima novo predsednico uprave zavoda

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na izredni seji za novo predsednico uprave RTVS imenoval sedanjo vršilko dolžnosti predsednice uprave Natalijo Gorščak.

Natalija Gorščak bo svoj štiriletni mandat začela že v četrtek. Na razpis sta se sicer prijavila še direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Natalija Gorščak, direktorica TVS | Avtor: RTVS Natalija Gorščak, direktorica TVS RTVS
Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici je povedal, da je bilo oddanih 16 glasovnic, za Gorščak je glasovalo 11 svetnikov, za Mirka Štularja štiri in za Borisa Tomašiča nobeden od navzočih svetnikov. Ena glasovnica je bila neveljavna.

Ob začetku seje je Forbici sicer sporočil, da so bile vse vloge pravočasne, popolne in da vsi kandidati izpolnjujejo pogoje. Nato so vsi trije kandidati predstavili svoje programe.

Gorščak je v svoji predstavitvi povedala, da si je za preostala dva člana uprave izbrala Nevenko Črnko, pravnico z izkušnjami tudi v poslovnem svetovanju. Za drugega člana pa si je izbrala pravnika Aljošo Pečana Grudna, ki je specializiran za zakonodajo v povezavi s preoblikovanji podjetij.

V svoji viziji dela je poudarila, da je cilj ustvariti pogoje za kakovostne vsebine. Po njenih besedah je strokovnost nad vsem in merila morajo biti enaka za vse. "Čaka nas težko delo, saj RTV trenutno deluje v statusu quo," je dejala.

Prepričana je, da je na RTV zaposlenih veliko sposobnih ljudi, ki jih je treba motivirati, ne le s plačilom, temveč s spodbudnim delovnim okoljem. Ob tem je poudarila, da ima tudi prednosti, kot so zvesti uporabniki, stalen vir financiranja, tradicija in prepoznavnost.

Štular bi kot predsednik uprave začel s štirimi področji, ki se jih po njegovih besedah da urediti in s tem izboljšati javni zavod. Na RTV bi se organizirano lotil področja upravljanja sprememb. Drugo področje urejanja je neustrezna kadrovska struktura, posebej pomembna se mu zdita tudi razvoj in digitalna preobrazba. Zato bi enega člana uprave poiskal prav s tega področja. RTVS potrebuje fokus in treznost, da načrte izpelje, rabi dobro vodenje, je med drugim poudaril v predstavitvi programa.

Tomašič je pojasnil, da se je na razpis prijavil, ker je zaskrbljen nad trenutnim stanjem na RTVS. Dejal je, da so odnosi med sodelavci zelo slabi, zato bi moral biti zavod deležen temeljite prenove. Tehnologija napreduje s svetlobno hitrostjo, RTV pa pri tem nazaduje, je poudaril. Višji rtv-prispevek po njegovem prepričanju ne bo odpravila bistvenega problema, to pa je premalo slovenske produkcije. Meni namreč, da RTVS sproducira premalo produkcije, filmov, serij, glasbe in zabave. Prav tako meni, da je ustvarjalnost v "tej hiši zamrla zaradi notranjih razprtij".

Svet RTVS je 11. julija objavil razpis za novega predsednika uprave, potem ko je nekdanji predsednik uprave Zvezdan Martić konec maja podal odstopno izjavo zaradi izgube zaupanja pri večini svetnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:58 04.september 2024.

    A je tisti janšistični idiot od Tomašića res mislil, da bo dobil kakšen glas, hehehe?