Slovenija
14 ogledov

Rusi ujezili Bruselj: pomagali bi Cipru

Kyrenia, Ciper Žurnal24 main
Peta država evroobmočja, ki je zaprosila za pomoč, Ciper, naj bi potrebovala deset milijard evrov veliko finančno injekcijo. To je več kot polovico vsega, kar ustvari tamkajšnje gospodarstvo. Rusija pripravljena Cipru priskočiti na pomoč.

Ciper je včeraj Evropsko unijo zaprosil za pomoč zaradi prevelike izpostavljenosti grškemu gospodarstvu. Po poročanju CNBC naj bi se višina pomoči gibala pri okoli 10 milijardah evrov, kar je več kot polovico vsega, kar v celoti ustvari ciprsko gospodarstvo (17,3 milijarde evrov).

Vlado je danes podprla tudi ciprska centralna banka, ki meni, da je treba nemudoma izboljšati položaj ciprskih bank, da bodo lahko spodbujale rast gospodarstva. "Prav tako je treba sprejeti vse potrebne ukrepe, da bi preprečili širjenje negativnih vplivov iz poslovanja ciprskih bank v drugih državah," je opozorila centralna banka. V ponedeljek je Ciper za finančno pomoč zaprosil le nekaj ur za Španijo in tako postal peta država območja evra, ki je EU zaprosila za finančno pomoč.

Medtem pa je Rusija ujezila Bruselj s sporočilom, da je Cipru pripravljena priskočiti na pomoč. Evropski uradniki se namreč bojijo, da bi Rusija tako še bolj povečala svoj vpliv v regiji.

Diplomat EU je minuli teden sicer napovedal, da bo Ciper za pomoč najprej zaprosil Rusijo, ki je tej otoški državi pomagala že lani. Po takratnih navedbah diplomata naj bi Ciper Rusijo zaprosil za posojilo v višini do pet milijard evrov. Rusija je Cipru namreč decembra lani že odobrila posojilno linijo v višini 2,5 milijarde evrov.

Komentarjev 2
  • sweetdogs 13:20 26.junij 2012.

    Ne si želet, da pridemo v položaj, ko bomo morali zaprosit za pomoč. Vse se mora naredit, da do tega ne pride. Zaenkrat je situacija še obvladljiva, če bomo sprejeli prave ukrepe. Če bomo pa cincali in menjavali vlado za ...prikaži več vlado, bo pa tisti, ki nam posoja zahteval vse višje obresti, ki jih ne bomo sposobni vračat.... Potem nam bodo pa drugi dirigirali kaj moramo 'porezat', če želimo dobit dodatne milijarde, da bomo mel za zdravila, šolstvo, plače v javnem sektorju, pokojnine. V tako odločilni situaciji za prihodnost in blaginjo Slovencev kot smo danes, še nismo bili. 91' smo imel vsaj velik zagon. Danes je razpoloženje veliko bolj klavrno, ker ljudje ne morejo več nobenemu zaupat.

  • Fulmmer 12:24 26.junij 2012.

    Saj, mi bomo spet tolk cincal da bo vsega zmanjkal....