Slovenija
228 ogledov

Sam sebe zašil pri lumpariji

Musar:''Doslej pritiskov na pooblaščenca še ni bilo.'' Žurnal24 main
Jakob Štunf. Iz kabineta premierja si je na svoj e-naslov poslal bazo podatkov.

Jakob Štunf, svetovalec za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade, je z enim elektronskim sporočilom odgovorno osebo kabineta spravil v precejšnje težave. Grozi ji namreč četrt milijona evrov globe.

Štunf je včeraj dopoldne poslal elektronsko pošto, v kateri so bili naslovi najbrž vseh novinarjev, ki so na seznamu naslovov kabineta. Ti pa so sporočilo tudi prejeli.

Prejela sem prijavo. Razkrivanje naslovov, ki so v adremi, ni dovoljeno brez privolitve,” razlaga informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Zadeva pa je še precej hujša. Štunf si je tik pred menjavo vlade celotno adremo z nekaj sto elektronskimi naslovi novinarjev poslal kar na zasebni elektronski naslov.

“Če to drži, je to iznos baze podatkov izven upravljalca. Zagrožena kazen za odgovorno osebo je 830 evrov na zlorabljeni podatek,” opozarja Pirc Musarjeva. Po hitrem štetju je osebnih naslovov okrog 300, kar pomeni, da bi bila globa lahko četrt milijona evrov.

Na vprašanje, zakaj si je poslal naslove, Štunf odgovarja, da je šlo za tehnično napako.

Poslal oporavičilo

Dan po neljubem dogodku je Štunf ponovno poslal elektronsko sporočilo, tokrat pa je prejemnike posebej pazljivo skril v skrite kopije. "Vsem in in vsakemu posebej, ki ste včeraj prejeli elektronsko sporočilo, ki vsebuje tudi vaš elektronski naslov, se za to mojo osebno tehnično napako iskreno opravičujem," pravi in dodaja, da nikdar in nikogar ni želel tako ali drugače prizadeti ali razkrivati osebnih podatkov. "Moje delo z novinarji je vedno temeljilo na odkritosti in verodostojnosti, zato upam in prosim, da boste to moje opravičilo sprejeli z razumevanjem," je zaključil.

Komentarjev 14
  • Bozidar.Frelih 14:45 14.marec 2013.

    Lej, to so lahko splošno znani naslovi. Ampak govoriva o zbirki podatkov, ki je bila narejena med delovnim časom. Ljudje so bili za to plačani in ZBIRKA JE torej LAST DRŽAVE. In jo ne moreš kr domu odnest. Kapiš? Zakaj ...prikaži večaj pa SDS opravičuje svoje rabote z Jankovičem mi pa ni jasno, če si hotu to vprašat.

  • dragec 13:41 14.marec 2013.

    No janševci, kaj pravite. za vse je kriva Musarjeva. Takoj jo zamenjati in postaviti osebo iz SS (d) stranke, opa zmotil sem se, iz SdS stranke

  • vili.manili 12:00 14.marec 2013.

    Ti se zajebavaš, ane?