Slovenija
3482 ogledov

Šarec: "Očitki o nedodelanosti in drugih nejasnostih, so samo izgovori."

vzajemna Boštjan Tacol
"Očitki o nedodelanosti in drugih nejasnostih, so samo izgovori," koalicijskim partnerjem sporoča Šarec, ki ima zaveznika le pri SAB.

"Ves čas zagovarjam ukinitev DZZ. Očitki o nedodelanosti in drugih nejasnostih, so samo izgovori. Če je resna volja prisotna, bo DZ zakon izglasoval. O tem se govori že leta in leta. Ukrep je dober za ljudi. Prihaja trenutek resnice, kdo je za in kdo proti," koalicijskim partnerjem preko Twitterja sporoča predsednik vlade Marjan Šarec. 

Državni zbor bo prihodnji teden opravil tretjo obravnavo novele zakona o zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje nov način preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga ne bi več pobirale komercialne zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, Adriatic Slovenica in Triglav.  Novela zakona predvideva, da bi po novem obvezni prispevek,  zavarovanci plačevali neposredno ZZZS. 

vzajemna Slovenija Tako bomo za zdravstveno zavarovanje plačevali v letu 2020

V največji koalicijski stranki LMŠ predlagajo, da bi pavšalni znesek znašal 32 evrov. Sprva je bilo predvideno, da bo pravšalni znesek znašal 29 evrov, vendar bi v tem primeru v zdravstveni blagajni zmanjkalo 70 milijonov evrov. Ministrstvo za finance ni pristalo na predlog ministra za zdravje Aleša Šabedra, da bi ta primanjkljaj kril proračun. 

Generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjan Sušelj meni, da bi pavšalni prispevek v višini 32 evrov, kot ga v dopolnilih k noveli zakona o zdravstvenem zavarovanju predlaga LMŠ, zadoščal za nadomestitev sredstev dopolnilnega zavarovanja.

SD svoje glasove pogojuje s sprejemom solidarnostne lestvice

Novela zakona predvideva tudi oblikovanje solidarnostne lestvice. SD je že oblikoval svoj predlog solidarnostne lestvice, čeprav je poslanci v drugem branju zakona niso potrdili, bo SD ponovil svoj predlog. Kot je mogoče razumeti, za podporo noveli zakona pričakujejo podporo svojemu dopolnilu. 

SMC: Med ministri očitno ni soglasja

V SMC so sporočili, da dopolnil, ki jih pripravlja LMŠ, ne bodo sopodpisali. Iz tega sicer še ni mogoče sklepati o končni podpori ali nepodpori dopolnilom in zakonu.
"Dejstvo pa je, da dopolnila govorijo o tem, da se obveznosti ZZZS-ja do izvajalcev, ki so zapadle do konca leta, poravnajo iz proračuna. To pa po naših informacijah za zdaj ni usklajeno z ministrstvom za finance," je pojasnil vodja poslancev SMC Igor Zorčič. V SMC-ju so večkrat poudarili, da bodo predlog podprli, če ga bo podprl minister. "A več kot očitno je, da med ministri ni soglasja glede udeležbe proračuna pri reševanju te situacije in da zadeva stoji na trhlih temeljih." 

Predlog zakona bodo podprli v SAB. Zanje je pomembno, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja poteka tako, da ne ogrozijo zdravstvenega sistema niti proračuna. 

V DeSUS-u predloga zakona doslej niso podprli, sporočili so, da želijo počakati na celosten predlog, vključujoč ureditev dolgotrajne oskrbe, ki ga pripravlja minister. Stališča niso spremenili.

"To ni nič drugega kot pesek v oči"

Levica, ki je sicer predlagateljica zakona, vendar ga je koalicija bistveno spremenila, bo novelo zakona podprla, če bodo v tej določila, da se zavarovanje prenese na ZZZS, da noben izmed plačnikov ne bo na slabšem, da se košarica pravic ne bo skrčila in da bo državni proračun kril morebitni primanjkljaj v zdravstveni blagajni.

"Pričakujemo, da bo to koalicija uredila z dopolnili, in smo pripravljeni zakon podpreti," je dejal koordinator Levice Luka Mesec, ki meni, da je predlog SD-ja, da bi namesto pavšalnega prispevka uvedli progresivno lestvico le izgovor SD-ja, da ne podprejo predloga po katerem se bodo odrezale komercialne zdravstvene zavarovalnice. "To ni nič drugega kot pesek v oči," pravi Mesec. V Levici so sprva predlagali, da bi zavarovanci plačevali odstotek od bruto dohodka.

 

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 19:46 22.januar 2020.

    zakaj bi ukinili dodaten keš, tisto kar pricuri od folka moraš spretno pokrasti, tako kot ne bodo nikol znižal ddv-ja, le zakaj ... svinje pri koritu se lepo mastijo in kradejo še naprej, le zakaj bi nehal s tem početjem ...prikaži več ... to je pluvanje v lastno skledo, kot so že izjavil v parlamentu ... folk troši +, treba ga je samo še bolj olupit, zakaj pa ne , če je budala zapravljiva

  • jakec1575 16:52 22.januar 2020.

    na sd pritiskajo lobisti privatnih zavarovalnic. vseeno je to vsaj 60 mio letno za obratovanje in racunovodenje. ceprav so pomoje pobasali se vec od tega. Ceprav osebno menim, da tudi ZZZs laze. Pravi, da bo pridobil vec zavezancev. Nic vec ...prikaži več kot pri obveznem. Morda kdo ni placeval dopolnilnega ampak to pomeni kvecjemu + za ZZZS, ce bodo to sedaj vsi placati. Hkrati trdi da ima 50 mio *+. Naj se odlocijo. Lumpi.

  • nateg 15:25 22.januar 2020.

    NATEGOVANJE ŠARCA IN KAMPANJE!!!!!