Slovenija
24 ogledov

SCT vložil zahtevo za prisilko

predor sct Žurnal24 main
Ivan Zidar. Ker je bil obsojen v Nemčiji, lahko SCT pozabi na javne razpise. Družba je medtem vložila zahtevo za prisilno poravnavo.

SCT, d. d., od 4. novembra 2010 ne more več uspešno kandidirati na javnih razpisih ali za opravljanje del v sklopu javnih naročil. Po zakonu o javnih naročilih (ZJN) mora namreč naročnik iz postopka javnega naročanja izločiti družbo, katere zakoniti zastopnik je bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja prejemanja ali dajanja podkupnin.

Zahteva za prisilno poravnavo

Kot so v SCT zapisali v sporočilu za javnost, so se za začetek postopka prisilne poravnave odločili, ker je družba insolventna in da "z racionalizacijo poslovanja in finančnim prestrukturiranjem ohranimo družbo SCT, d.d."

V SCT ob tem ocenjujejo, da bo del zaposlenih iz insolventnih družb, ob uspešnem postopku prisilne poravnave, imel možnost ponovne zaposlitve v SCT.

"Za dolgoročno uspešno preživetje SCT pa je ključno, da ima posle. V Sloveniji SCT trenutno izvaja dela na 64 gradbiščih, v tujini pa dela potekajo v BiH, Srbiji, Albaniji in na Kosovu, prav tako pa računamo tudi na tržišči Libije in Rusije," so še zapisali v SCT. (Al. B.)

Ivan Zidar, predsednik upravnega odbora in tudi posamični zakoniti zastopnik družbe, je bil v Münchnu 4. novembra pravnomočno obsojen zaradi podkupljivosti v poslovnem prometu.

Z ministrstva za finance (MF) so včeraj potrdili, da se podkupljivost v poslovnem prometu tolmači tudi z besedno zvezo, ki je zapisana v našem zakonu, torej zastopnik ne sme biti obsojen sprejemanja ali dajanja podkupnine.

Podatke imamo
Čeprav je bil Zidar pravnomočno obsojen v drugi državi, slovensko ministrstvo za pravosodje vodi centralno kazensko evidenco, v katero so vpisane pravnomočne sodbe slovenskih sodišč in sodišč tujih držav o slovenskih državljanih.

Ker pa se že oddana naročila "ne glede na obsodbo izvedejo v skladu z naročilom in pogodbo o njegovi izvedbi", kot so dodali na MF, Zidarjev SCT lahko dokonča že začete projekte.

SCT je kot vodilni gradbenik v Sloveniji še letos opravil največ gradbenih del za državo, več obnovitvenih del je družba opravljala tudi na avtocestnem križu.

Bo Rusija rešila SCT?
SCT se v Rusiji sicer dogovarja za izvedbo nekaterih projektov, ne gre pa za gradnjo objektov v mestu Soči, so za Žurnal24 sporočili iz družbe SCT.

S tem so ovrgli včerajšnje poročanje nekaterih medijev, da naj bi se SCT dogovorila za 3,8 milijarde evrov vreden posel gradnje objektov za zimske olimpijske igre leta 2014. Po drugih podatkih naj bi šlo za gradnjo avtoceste med Sočijem in Moskvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.