Slovenija
20 ogledov

SD ne deli Pahorjevih načrtov

Borut Pahor Žurnal24 main
Pahor napoveduje eno, stranka SD govori drugo. Veljaki stranke vztrajajo, da v primeru izglasovane zaupnice vlada vzdrži vse do rednih volitev. V javnosti znani kandidati za ministre.

Nesmiselno je prejeti zaupnico v DZ in potem iti na predčasne volitve, je bilo po besedah podpredsednika SD Mirana Potrča večinsko mnenje na današnji seji predsedstva SD. Če premier Borut Pahor prejme zaupnico, naj vlada tako, kot da bi lahko uspešno vladal do rednih volitev, pravi Potrč in dodaja, da se bodo potrudili izpolniti svoje naloge.

Pahor je namreč v četrtek napovedal predčasne volitve tudi v primeru, da prejme zaupnico, le da bi bile te kasneje. Predsedstvo SD sicer danes o tem dokončnega stališča ni sprejelo. Danes je veljakom stranke njen predsednik Pahor izrazil željo, da v primeru zaupnice vlada s svojim delom nadaljuje, ali bo s tem uspela, pa je odvisno od ravnanja poslank in poslancev po izglasovani zaupnici.

Imena krožijo, a nič še zabetonirano

Predsedstvo SD je sicer danes podprlo Pahorjevo odločitev, da veže zaupnico na predlog petih novih ministrov. Na seji danes o njih naj ne bi razpravljali, je pa v javnosti najpogosteje slišati, da bi ministrstvo za kulturo prevzel Jožef Školč iz LDS, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa Tamara Lah Turnšek, sedanja direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo.

LDS pa naj bi si po poročanju POP TV na mestu ministrice za javno upravo želel vodjo vladne pravne službe Ksenijo Globokar. Kot možni kandidat za ministra za gospodarstvo se omenja Tomaž Orešič, čeprav ga kot energetskega lobista bremeni skorajšnja odločitev o TEŠ 6. Za novega ministra za notranje zadeve pa naj bi LDS predlagala nekdanjega poslanca te stranke Branka Janca.

Kot najverjetnejši kandidat za predsednika DZ se sicer omenja Ljubo Germič iz LDS. Ta je potrdil, da je eden od možnih kandidatov, vendar se o tem še ni dokončno izrekel.

Komentarjev 1
  • privat 18:55 26.avgust 2011.

    opišimo ljudi kateri bi hoteli biti ministri v skorupirani gangsterski mafijski ne človeški državi??? ko jih opišemo ...že vemo kdo bo in zakaj bo