Slovenija
20 ogledov

SDS še enkrat na ustavno sodišče

Arhivi, ki so bili desetletja tajni, se počasi odpirajo javnosti. Žurnal24 main
Z današnjim dnem se začenjajo referendumska opravila.

Po nedavno izglasovanem sklepu državnega zbora (DZ) začnejo danes teči roki za volilna opravila za referendum o arhivski noveli. Na tem referendumu bodo državljani odločali 8. junija, razen če ne bo ustavno sodišče (US) odločilo drugače. SDS namreč napoveduje, da bo odlok, s katerim je DZ razpisal referendum, poslala v presojo US.

Kampanja od 9. maja

V skladu z rokovnik, ki ga je v soboto sprejela Državna volilna komisija, morajo organizatorji referendumske kampanje do 13. maja sporočiti podatke o organizatorju in odprtju posebnega transakcijskega računa. Referendumska kampanja bo stekla 9. maja. Volilci, ki bodo na dan glasovanja stalno ali začasno v tujini, pa lahko do 23. maja sporočijo, da želijo glasovati po pošti.

US enkrat že odločalo

SDS naj bi zahtevo za presojo ustavnosti odloka, s katerim je DZ določil, da bo referendum 8. junija, na US poslala enkrat v teh dneh. US je sicer en odlok na zahtevo SDS že razveljavilo. Prejšnji odlok je namreč predvideval, da bi bil referendum 4. maja, ker pa je ta rok padel na čas po praznikih in v čas počitnic, so ustavni sodniki ocenili, da bi bilo s tem volilcem oteženo izvajanje volilne pravice.

Komentarjev 1
  • dragec 10:37 28.april 2014.

    Tale pederček SSDSS ovski,ki je na fotografiji, bi lahko uredil nohte na prstih in ne da išče okostnjake