Slovenija
13 ogledov

SDS zahtevala pregled arhivov

Kandidaturo Masleše je predlagal pravosodni minister Aleš Zalar. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Predlog opozicije, da se razprava o kandidatu za vrhovnega sodnika umakne oziroma preloži, dokler se ne pregledajo arhivi in potrdijo ali ovržejo očitki kandidatu, ni bil sprejet.
Če ne boste omogočili razjasnitve očitkov zoper Branka Maslešo, se lahko zgodi tudi preiskovalna komisija o tej zadevi.
Jože Tanko

Razprava mandatno volilne komisije o odločitvi ministra za pravosodje Aleša Zalarja, da za predsednika vrhovnega sodišča predlaga Branka Maslešo, se je začela s predlogom SDS, da se točka umakne z dnevnega reda. "Za tako pomembno in ugledno funkcijo ne sme biti imenovan nihče, ki ne izpolnjuje kriterijev brezhibnosti," je predlog utemeljil Jože Tanko, poslanec SDS, ki je zahteval, da se predhodno pregledajo arhivi in pridobi ustrezna dokumentacija, na podlagi katere se potrdijo oziroma zavržejo očitki glede primernosti kandidata. Vinko Gorenjak je kandidaturo Masleše za vrhovnega sodnika primerjal s kandidaturo Avstrijca Kurta Waldheima za generalnega sekretarja OZN, ki je bil na funkcijo izvoljen kljub domnevam, da je sodeloval z nacističnim režimom.

 

Z očitkom opozicije, da mora biti za vrhovnega kandidata imenovan kandidat, ki uživa najširšo podporo in ne vzbuja nobenih dvomov, se je strinjala tudi poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Napovedala je, da se bo zato glasovanja o kandidatu vzdržala.

Ker predlog ni bil sprejet, je Tanko predlagal, da se obravnava točke preloži, dokler pomanjkljivih podatkov ne zagotovi minister. "V predlogu kandidature so navedeni nebistveni podatki, kot je tisti o šahovskem mojstru, bistvenih podatkov, ki bi očitke zavrnili, pa ni," je utemeljil. Tudi tega predloga komisija ni sprejela, zato so člani komisije razpravo nadaljevali do začetka seje državnega zbora.

 

Zalar: Spolitiziran postopek
Minister Zalar je izpostavil, da v Sloveniji nimamo dobre ureditve imenovanja predsednika vrhovnega sodišča. "Do točke, ko minister predlaga kandidata, gre za pravni postopek, potem pa postopek postane spolitiziran," je dejal. "To kaže, da bi bilo v prihodnosti treba postopek spremeniti."

Glavni očitek opozicije je, da naj bi kot preiskovalni sodnik podpiral pobijanje nezakonitih pribežnikov na meji v času Jugoslavije. SDS mu očita še, da je glasoval v prid zadnje izrečene smrtne kazni v času bivšega režima ter da je nasprotoval slovenski osamosvojitvi.

DeSUS še neodločen
Opozicija predlogu nasprotujejo, medtem ko poslanci koalicije Masleša podpirajo. Kandidaturo je pred poslanci včeraj branil tudi premier Borut Pahor. Prepričan je, da je Masleša velik strokovnjak in obenem zatrdil, da nima razlogov, da ne bi verjel njegovim razlagam o funkciji pri preiskovanju streljanja na prebežnike.

Podporo so Masleši napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah SD, Zares in LDS, medtem ko se v Desusu o podpori še niso odločili. Opozicija kandidata zagotovo ne bo podprla, SDS pa ne izključuje niti interpelacije zoper pravosodnega ministra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.