Slovenija
21 ogledov

Še 15 bivših poslancev prejema nadomestilo

DZ bo kot prvi parlament na svetu postal Unicefova varna točka, s čimer se pridr Žurnal24 main
Zaradi pred počitnicami sprejetega strožjega zakona o poslancih v delu, ki določa pravice poslancev po prenehanju funkcije, je seznam prejemnikov nadomestila plače vse krajši. Nadomestila se nižajo – razen nekdanjemu ministru Križaniču.

Nadomestilo plače zdaj prejema 15 bivših poslancev, za dva – Silvo Črnugelj in Luko Jurija iz vrst SD – pa se še ne ve, ali jima bo mandatno-volilna komisija pod vodstvom poslanke SDS Sonje Ramšak odobrila prošnji za podaljšanje, piše Dnevnik. Sedem jih bo nadomestilo poslanske plače dobilo le še ta mesec, in sicer le za 22 dni. Med njimi so štirje poslanci Zaresa (Gregor Golobič, Franco Juri, Tadej Slapnik in Franci Kek), Bogdan Čepič (SD), Miran Györek (SNS) in Gvido Kres (SLS).

Od 51 jih ostane največ 10

Po poslanskih počitnicah jih bo od 51 ostalo osem ali morda deset. Med njimi bivši predsednik parlamenta Pavel Gantar do konca oktobra, štirje poslanci do konca novembra. Leto dni po končanem mandatu bodo plačo dobivali Tone Anderlič in Ljubo Germič (LDS) – slednji plačo predsednika parlamenta, čeprav mu je predsedoval tri mesece – ter poslanec SNS Bogdan Barovič.

Križaniču nadomestilo povišali

Medtem je premier Janez Janša zaradi izjemne obremenitve, kot pojasnjujejo, povišal plačo ministru za finance Janezu Šušteršiču in ministru za delo Andreju Vizjaku. Na ministrstvu za finance so zato dvignili tudi nadomestilo Francu Križaniču.

Privarčevali naj bi 640 tisoč evrov

Od 34 poslancev, ki jim je pravica do nadomestila plače že prenehala, se jih je 12 upokojilo, sedem je iz nepoklicnih županov postalo poklicnih – npr. Bojan Kontič v Velenju, Miran Jerič v Hrastniku, Tomaž Tom Mencinger na Jesenicah in Borut Sajovic v Tržiču.

V državnem zboru pričakujejo, da bodo z nekdanjimi poslanci do konca leta privarčevali 640 tisoč evrov.

Zakon na ustavnem sodišču

Zaradi omejitve prejemanja nadomestila nekdanjim poslancem je zakon tudi v ustavni presoji, ustavno sodišče pa je že zavrglo pobudi nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka, ker kot pobudnika nista izkazovala pravnega interesa za oceno ustavnosti. Juri je ustavnemu sodišču že poslal dopolnjeno pobudo, zakon pa izpodbijajo tudi poslanci Pozitivne Slovenije.

Komentarjev 1
  • ante50 08:31 16.avgust 2012.

    zanimivo šušteršiču pa vizjaku povečajo plačo,zato se poveča nadomestilo tudi jajcopraskaču križaniču