Slovenija
22 ogledov

Še edini pod azbestom

Občina bo gradnjo nove enote vrtca Lupinica na Teznu prijavila na evropski razpi Žurnal24 main
Otroci. Streha vrtca na Teznu bo ostala nedotaknjena. Gradili bodo nov vrtec.

Zgolj otroci, ki obiskujejo enoto Lupinica vrtca na Teznu, še vedno spijo in se igrajo v objemu azbestnih plošč. Na preostalih mariborskih vrtcih so nevarno strešno kritino že zamenjali.

Investicije v šolstvo
Milijoni. Občina je v zadnjih štirih letih za investicije v šolstvo namenila več kot 5,3 milijona evrov. Za ureditev skupne zgradbe OŠ Borisa Kidriča in OŠ Franceta Prešerna je samo letos načrtovanega 2,5 milijona evrov.

"Ugotovili smo, da bi bila obnova vrtca na Teznu nesmiselna, zato bomo to enoto podrli in zgradili ekološko varčen vrtec, za kar je že bil sprejet dokument identifikacije investicijskega projekta, ki je ocenjen na slabega 2,5 milijona evrov," pojasnjuje Milan Mikl, podžupan Mestne občine Maribor.

Slabo tudi v Pekrah
V izjemno slabem stanju je tudi vrtec v Pekrah, ki zdaj domuje v objektu v zasebni lasti.

"V načrtu je gradnja novega vrtca med gasilskim in kulturnim domom; sredstva bomo poskušali zagotoviti prihodnje leto," pravi Milica Simonič Steiner, direktorica mestne uprave.

Ta za slabo stanje vrtcev in šol krivi tudi slabo gradnjo v preteklosti, težavo pa vidi v tem, da prejšnje leto pristojno ministrstvo ni imelo niti enega razpisa za investicije.

"Vse pade na breme občine, zato poskušamo stroške racionalizirati tudi z izvajanjem skupnih naročil, denimo za nakup kurilnega olja in za zavarovanje," dodaja Simonič Steinerjeva, ki si v prihodnosti želi tudi, da bi strehe šol tako kot v tujini izkoristili za sončne elektrarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.