Slovenija
4264 ogledov

Še en primer korupcije v našem zdravstvu

slovenija 28.01.08 poliklinika, cakalnica, ljudje, bolnica; foto:Sasa Despot Saša Despot
Ovadili bodo sedem oseb.

Celjski kriminalisti so zaključili predkazenski postopek v zvezi s preiskavo 40 kaznivih dejanj s področja korupcije v zdravstvu za nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril. V prihodnjih dneh bodo zaradi omenjenih kaznivih dejanj ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh gospodarskih družb, so sporočili s PU Celje.

Obsežne hišne preiskave

Kriminalisti so v torek in sredo opravili deset hišnih preiskav na območju Policijskih uprav (PU) Celje in Novo mesto, pri tem pa je sodelovalo 40 kriminalistov in policistov PU Celje.

Osumljeni so od leta 2022 z javnim zdravstvenim zavodom z območja PU Celje dogovorjeno sodelovali na način, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe. Storitve so sodile v okvir t. i. evidenčnih javnih naročil, zavod pa je postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno, in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi.

V zameno za posel dvignili ceno, dvig je šel za darila

S preiskavo so ugotovili tudi, da sta osumljena, zaposlena v zavodu, pred formalno izvedbo posla osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla. S tem sta favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda.

Favorizirani ponudniki so na tak način cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 odstotkov od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev.

Ni šlo za zdravila ali medicinsko opremo

Doslej s preiskavo še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno-tehnična sredstva ter storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, so še sporočili s policije.

Valentina Prevolnik Rupel Slovenija Vlada določila, kaj morajo početi zdravniki med stavko

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Avatar Leon
  Leon 07:08 29.marec 2024.

  Janezovi okostnjaki padajo,padajo.

 • Naklonsky 06:46 29.marec 2024.

  Kaj pa histerično posodabljanje železniških postaj? Nova Gorica, Jesenice, Sevnica, z enormnimi, nepomljivimi visokimi sredstvi? Slovenija v razsulu! Kamorkoli pogledaš - sranje! Živela svoboda!

 • sandi76 19:32 28.marec 2024.

  Zakaj me te svari nič ne presenečajo !