Slovenija
22 ogledov

Še ena kazen iz Strassbourga

Dob zapor Boštjan Tacol
Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da je Slovenija v primeru Jevšnika kršila človekove pravice.

Slovenija je na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strassbourgu izgubila tožbo, ki jo je proti njej pred štirimi leti vložil Marko Jevšnik. Ta je Slovenijo decembra 2009 tožil zaradi pogojev zaprtja v ljubljanskem zaporu, sodišče pa mu je delno prikimalo in državi naložilo plačilo odškodnine.


Sodišče je ugotovilo, da je država v primeru zaprtja Jevšnika na zaprtem oddelku zapora kršila 3. in 13. člen evropske konvencije o človekovih pravicah. Prvi prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje, drugi pa določa pravico do učinkovitega pravnega sredstva pred domačimi oblastmi v zvezi s pogoji zaprtja.

Prenatrpanost, prevroče, nasilje ...

Jevšnik je v tožbi izpostavil prenatrpanost zapora, kar je vodilo v pomanjkanje osebnega prostora, slabe sanitarne razmere in nezadostno prezračevanje, pa tudi pretirano omejevanje časa zunaj celice, visoke temperature v celici, nezadostno zdravstveno oskrbo in podporo psihiatra ter izpostavljenost nasilju s strani drugih zapornikov zaradi nezadostnih varnostnih ukrepov.
Tožba se je poleg tega nanašala na omejevanje obiskov, telefonskih pogovorov in korespondence.

Le manjši del zahtevanega zneska

Sodišče je tožeči stranki delno prikimalo. Tako je ugotovilo kršenje človekovih pravic med Jevšnikovemu bivanju na zaprtem delu zapora, kjer je 36 dni preživel ob le okoli treh kvadratnih metrih osebnega prostora in omejenem času zunaj celice. V času zaprtja na polodprtem delu zapora sodišče kršitev ni ugotovilo.

V skladu s sodbo bo morala Slovenija plačati 1.200 evrov odškodnine in 500 evrov za pokritje stroškov. Jevšnik je zahteval 15.000 evrov odškodnine in 1.520 evrov za pokritje stroškov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.