Slovenija
14361 ogledov

Še več denarne pomoči za starše in novi načini kaznovanja neposlušnih

Otroci na sprehodu
Pred poslanci državnega zbora je danes sedmi paket protikoronskih ukrepov PKP7, paket na katerega je zakonodajno pravna služba spisala 50 strani pripomb in menila, da gre za nadaljevanje pravne zmede ter uvajanje neinterventnih ukrepov, ki torej niso povezani z epidemijo.

Predlog zakona, ki so ga včeraj novelirali in potrdili člani odbora za finance, za izplačilo enkratne pomoči v znesku 500 evrov za starše novorojenčkov, predvideva še večji razpon.  Izplačilo enkratne pomoči je v predlogu PKP7 predvideno tudi za vsakega novorojenega otroka še eno leto po koncu epidemije in ne le za novorojenčke, rojene v minulem letu.

Zakonodajna služba: Gre za vzpodbujanje rodnosti

Zakonodajno pravna služba medtem ugotavlja, da v zakonu ni utemeljeno, zakaj vlada namenja 500 evrov za novorojenčke in opozarja, da se vzpodbujanje rodnosti ne izvaja za nazaj.

50 evrov dodatka za vse otroke, ne glede na finančno stanje družine

Sprejet je bil tudi amandma SDS po katerem bodo enkraten solidarnostni dodatek v znesku 50 evrov na otroka, prejeli vsi starši, ne glede na finančni položaj. Sprva je bilo predvideno, da pomoč prejmejo le starši, ki prejemajo tudi otroški dodatek. Dodatek naj bi bil izplačan do konca januarja.
"SDS si že vse skozi prizadeva za univerzalni temeljni dodatek na otroka, na ločitev socialne in družinske politike. Vsak otrok si zasluži dodatek, morda je to prav prvi kotak k temeljnemu dodatku na otroka," pojasnjuje poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. 
Predlog predvideva tudi, da se dodatek za nego otroka v času trajanja epidemije poveča za 100 evrov.

Sveženj ukrepov v PKP7 ve vreden okoli 600 milijonov evrov

Opozicija: vlada deli bombončke

Upokojenci s pokojninami do 714 evrov naj bi že pri izplačilu pokojnin za december prejeli dodatek v višini od 130 do 300 evrov.
Januarja naj bi nato vsi zaposleni s plačami do dvakratnika minimalne plače ob plači za december prejeli še po 200 evrov dodatka, Do konca prihodnjega meseca je predvideno tudi izplačilo dodatka v višini 150 evrov vsem študentom.

"Tudi študentom 700 evrov temeljnega dohodka"

"Študenti, razen pomoči v času spomladanske epidemije, kljub stroškom za bivanje in stroškom nabave orodij za študij na daljavo, niso dobili nič," pravi vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli. V Sab zato predlagajo, da študentje prejmejo temeljni dohodek 700 evrov po vzgledu verskih uslužbencev. 

Pravnica državnega zbora: Gre za neustavno določbo 

Ena najbolj spornih določb, ki vnaša zmedo v pravni prostor, se nanaša na sankcioniranje kršitev vladnih odlokov.
Kljub opozorilom pravnice državnega zbora je odbor DZ-ja za finance dal zeleno luč predlogu SDS in NSi, da podjetja, ki kršijo vladne odloke in zato prejmejo globo, niso upravičena do pomoči za blažitev posledic epidemije. 

"Gre za maščevanje za Krvavec"

Tisti, ki ne spoštujejo vladnih odlokov, tako ne bi bili upravičeni dopomoči v obliki nadomestila za začasno čakanje na delo, delnega povračila plače zaradi odreditve dela s skrajšanim delovnim. Povod za ta člen je kršenje vladnega odloka na smučišču Krvavec, zato so v opoziciji prepričani, da gre za povračilno ukrep in zlorabo oblasti. Sankcioniranje bi se izvajalo tudi retroaktivno, sem bi tako spadal tudi tudi dostavljalec hrane, ki je bil na malici in družina, ki je jedla rogljičke in ni nosila mask. 

Kot je znano, so inšpektorji konec tedna zapečatili Krvavec, ki je kljub prepovedi delovalo in mu skupno naložili 16.000 evrov kazni.
Globo pa je plačala tudi Katoliška cerkev zaradi prekoračitve dovoljenega števila vernikov pri maši na praznik Marijinega vnebovzetja na Brezjah.

Bo predlog temeljnega dohodka za verske uslužbence črtan?

Še vedno je v zakonu predviden temeljni dohodek za verske uslužbence 700 evrov. Gre za predlog, ki ga je zakonodajna služba parlamenta označila kot premalo utemeljenega. Predlog bodo verjetno novelirali v smeri, da bodo morali verski uslužbenci za temeljni dohodek izkazovati upravičenost. 

Opozicija uspešna

Iz predloga zakona pa je črtan predlog vlade, da bi lahko delodajalec tistim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev lahko brez razloga odpovedali delovno razmerje.
Opozicija je bila pri nasprotovanju uspešna, prav tako je opozicija uspešno izločila določbo o ukinitvi sklada za financiranje nevladnih organizacij. Sklad, v katerega se stekajo neporabljena sredstva, ki bi jih lahko zavezanci za dohodnino namenili kateri od nevladnih organizacij, tako ostaja. Hkrati se delež, ki ga je mogoče nameniti za donacije, zvišuje na en odstotek od obračunane dohodnine zavezanca. 

Pomoč gospodarstvu 

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte, pa jih bo izjemoma mogoče obiskati 3. januarja.

Med ukrepi na področju gospodarstva je glede kritja stalnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, povračilo teh stroškov zvišano na do 2000 evrov mesečno na zaposlenega. Podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, pa bodo lahko uporabila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom. Posebni ukrepi so predvideni za podjetja na področju turizma in gostinstva.

Za zaposlene v zdravstvenih in socialnih domovih, ki delajo s covid bolniki, je do konca leta 2021 predvideno zvišanje urne postavke za 30 odstotkov, za najbolj izpostavljene pa v času do preklica epidemije celo za 65 odstotkov.

 

Komentarjev 9
  • munja 22:08 29.december 2020.

    Tiste, ki izpolnjujejo pogoje, poslat v penzijo in počistit vse tiste, ki neupravičeno prejemajo sredstva iz pokojninskega sklada.

  • Avatar ovca
    ovca 18:55 29.december 2020.

    Bug tvoj idol in lider, da ne omenim pol vlade,ze davno izpolnjujejo pogoje za penzijo. Torej? Dvojna merila sđs vernikov? Zopet? Mars gnoji!

  • softundsicher 15:41 29.december 2020.

    500 EUR za povečanje rodnosti, vrtci in šole pa zaprti.