Slovenija
36 ogledov

"Sedež in ključne funkcije ostajajo v Sloveniji"

Toni Balažič Katarina Pernat
Prodaja Mercatorja: Med drugim je predvideno, da sedež Mercatorja in ključne funkcije ostanejo v Sloveniji, da se bo spoštovala kolektivna pogodba in da bo vsaj še nekaj let upravljanje ostalo dvotirno.

Vodstvi Mercatorja in Agrokorja bosta predvidoma v torek podpisali pogodbo o sodelovanju, ki bo del pogodbe za prodajo večinskega deleža Mercatorja. Med drugim je predvideno, da sedež Mercatorja in ključne funkcije ostanejo v Sloveniji, da se bo spoštovala kolektivna pogodba in da bo vsaj še nekaj let upravljanje ostalo dvotirno.

Zavarovali delničarje, zaposlene in dobavitelje

"Mislimo, da smo zavarovali interes na način, ki kar najbolje ščiti delničarje, zaposlene in do neke mere tudi dobavitelje," je v izjavi medijem danes v Ljubljani po seji nadzornega sveta družbe dejal predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič.

Balažič pravi, da je uprava Mercatorja v postopku sodelovala profesionalno in korektno. Med drugim je omogočila skrbni pregled, pri čemer pa je zavarovala interese družbe v smislu nerazkrivanja tistih podatkov, ki bi ji lahko kakorkoli konkurenčno škodili, dodaja.

Pripomb na pogodbo ni

S sporazumom o sodelovanju so se vključili v pogajanja na način, da so "v največji možni meri zaščitili interes Mercatorja, tako da bi Mercator ostal pomembna slovenska trgovska družba".

Pogodba o sodelovanju je sestavni del kupo-prodajne pogodbe, danes pa se je z njo seznanil nadzorni svet, ki po Balažičevih besedah posebnih pripomb nanjo ni imel.

Sedež ostaja v Sloveniji

Pogodba o sodelovanju opredeljuje ravnanje uprav obeh družb od podpisa do izpeljave kupo-prodajne pogodbe ter ravnanje kupca po prevzemu. Balažič podrobnosti ni razkril, dejal pa je, da pogodba omogoča Mercatorju, da bo sedež družbe še naprej ostal v Sloveniji, da bodo ključne funkcije ostale v Sloveniji, da bo Mercator dobil dominanten položaj na tistih trgih, kjer ima močnejšo tržno pozicijo, da se bo še naprej spoštovala kolektivna pogodba ter da bo upravljanje podjetja takšno, da bo omogočalo "transparentno in profesionalno vodenje". Po njegovih besedah je opredeljeno, da bo upravljanje vsaj še nekaj let ostalo dvotirno, med drugim s predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu.

Trije pogoji

Uprava je v prodajnem procesu opredelila tri pogoje, pod katerimi je pripravljena podpreti proces prodaje. Prvi je, da bo nakup izpeljan z mednarodnim finančnim kapitalom in ne s posojili, drugi je, da bodo proces prodaje podpirale banke upnice, tretji pa, da bo strategija še naprej podpirala razvoj Mercatorja.

Balažič ocenjuje, da bi ti pogoji lahko bili izpolnjeni. "Verjamemo, da bomo v naslednjih mesecih zagotovili, da Mercator ostaja še naprej absolutno najboljši slovenski sosed," je dejal. Morebitna neizpolnitev pogojev bi lahko po njegovih besedah vplivala na mnenje uprave, ki ga ta izda ob objavi ponudbe za prevzem.

Komentarjev 6
  • ljimonad 14:24 18.junij 2013.

    Sedež bo ostal v Sloveniji leto ali pa morda malo več. Poglejte Drogo Kolinsko, katero ej prevzel Atlantic, vse funkcije ki kaj pomenijo pa je prestavil v Zagreb. Vse niti se vodijo iz Hrvaške, tile v jubljani pa so sam ...prikaži več navadni kekeci-kimavci. In enako bo z Mercatorjem.

  • franke 21:01 17.junij 2013.

    DA BO 70 % SLOVENSKE ROBE. MALO MORGEN BALAŽIC. BANDA UNIČEVALSKA.

  • mph 20:22 17.junij 2013.

    Je še vedno upanje, da ne bo šla zadeva skozi, ker je še nekaj ovir, preden se to de facto zgodi. Če nič drugega, ga preiskujejo tudi organi v Srbiji in na Hrvaškem. Tajkunska posla. :-)