Slovenija
30606 ogledov

Vremenske ujme doslej terjale tri žrtve

poplave Škofja Loka Andrej Leban
Vremenska ujma je neposredno ali posredno verjetno vzela več življenj, je nakazal poveljnik civilne zaščite.

Na izredni tiskovni konferenci glede razmer zaradi naravne katastrofe, ki ji je trenutno priča Slovenija, je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan ob sklicevanju na podatke policije omenil, da je umrlo več ljudi. 

Po doslej znanih uradnih podatkih policije so vremenske ujme terjale tri smrtne žrtve. Na območju Kamnika je umrla državljanka Slovenije, v gorah na območju Kranja pa dva nizozemska državljana. Okoliščine smrti sicer še ugotavljajo, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi, se pa po doslej znanih podatkih nakazuje, da bi bile lahko za vse tri žrtve usodne poplave oziroma vremenske ujme.

"V Kamniku se nakazuje, da bi bila smrt lahko posledica poplav, v gorah pa se nakazuje, da je do smrti prišlo zaradi udara strele. Okoliščine smrti se še ugotavljajo," je za STA poudarila Maja Adlešič Ciperle z Generalne policijske uprave.

O smrti državljanke Slovenije na območju Kamnika so bili policisti obveščeni danes zjutraj, v četrtek zvečer pa so bili obveščeni, da v gorah na območju Kranja pogrešajo dva tujca.

Starejša oseba umrla pred hišo

Kot smo poročali, so eno mrtvo osebo našli na področju Bistričice oz. Zakala na kamniškem področju. "Danes, nekaj po 6. uri smo bili obveščeni o najdeni mrtvi osebi na območju Kamnika. Po do sedaj znanih podatkih je bila starejša oseba najdena pred hišo bivanja. Vzrok smrti še ni znan, niti ni potrjeno da gre za posledico poplav. Ker je območje poplavljeno policisti in službe za reševanje še niso na kraju, da bi preverili vse okoliščine. Ko bodo znane nove informacije glede dogodka, bomo o tem obvestili javnost," so nam sporočili.

Reševalci imajo polne roke dela, v pomoč so tudi enote Slovenske vojske. V zraku je vseh pet razpoložljivih helikopterjev policije in vojske, ki pomagajo pri reševanju iz zraka in pregledovanju razmer na po cestah nedostopnih poseljenih območjih.

 

Minister za obrambo Marjan Šarec je dodatno pojasnil, da je za konkretnejše informacije v tem hipu preuranjeno oziroma bi lahko povezavovanje umrlih v vodno ujmo "samo begalo ljudi." Več o tragedijah in vzrokih zanje bo zato znano v nadaljevanju, ko bo policija lahko opravila svoje delo. 

Ob tem je Šarec opozoril ljudi, naj spoštujejo navodila pristojnih in naj ne vozijo mimo zapor, saj so imeli več primerov, ko so morali reševati ljudi z vozili iz vode. Prav tako pristojni opozarjajo, naj ljudje nikar ne rešujejo premoženja v zadnjem hipu, temveč naj delujejo preventivno in naj na varno umaknejo vrednejšo imovino še pred prihodom visoke vode. Največ tragičnih nesreč se med poplavo namreč zgodi prav med reševanjem stvari.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • janez156 13:31 04.avgust 2023.

    Židovski mediji so pa danes padli v element... :) :) :).