Slovenija
23 ogledov

SID banka za podjetja 750 mio evrov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
SID banka je gospodarskim družbam v okviru jamstvene sheme za podjetja preko bank z jamstvom države doslej odobrila 539 kreditov. Njihova vrednost je skupaj dosegla 752,2 milijona evrov.

Od skupne vrednosti (752,2 milijona evrov) je država jamčila za 36 odstotkov vrednosti kreditov oz. 269,4 milijona evrov.

Podjetja morajo za pridobitev kredita z jamstvom države pri banki izpolniti določene pogoje, ki so zaradi zahtev zakona administrativno nekoliko bolj zapleteni kot pri običajnem kreditu. Posebnih težav, ki bi jih imela podjetja, na ministrstvu niso zaznali.

Zakon o jamstveni shemi Republike Slovenije, ki je v veljavo stopil maja lani, je eden od ukrepov, ki jih je vlada sprejela za blaženje finančne in gospodarske krize. V skladu z zakonom država bankam v primeru kreditiranja podjetij pod določenimi pogoji izdaja jamstva, katerih skupna višina lahko znaša največ 1,2 milijarde evrov.

Banke lahko državna jamstva pridobijo na podlagi konkurenčnosti njihove ponudbe na avkcijah, ki jih razpiše SID banka. Ta v imenu države izvaja vse posle glede izdaje jamstev, doslej pa je izvedla že 14 avkcij. Prva je potekala junija lani, zadnja pa julija letos. Država bo jamstva v skladu z zakonom izdajala do konca letošnjega leta.

Največ malim in srednje velikim podjetjem
Banke so največ kreditov z jamstvom države odobrile malim in srednje velikim podjetjem, in sicer po številu 359 kreditov oz. 67 odstotkov vseh kreditov z jamstvom države. Po vrednosti kreditov sicer prednjačijo velika podjetja, ki so po vrednosti dobila 72 odstotkov vseh kreditov z jamstvom države.

Slaba polovica kreditov je bila odobrena družbam, ki prihajajo iz predelovalne dejavnosti (49,5 odstotka po vrednosti), sledijo gradbeništvo (21,5 odstotka) ter promet in skladiščenje (11,1 odstotka po vrednosti).

Najmanj kreditov je bilo podeljenih družbam, ki delujejo v rudarstvu (0,3 odstotka po vrednosti in 0,6 odstotka po številu), na področju finančnih in zavarovalniških dejavnosti in na področju poslovanja z nepremičninami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.