Slovenija
21 ogledov

"Sindikati škodujete tistim, ki nimajo služb"

slovenija 24.11.09, Matej Tonin, svetnik obcinskega sveta obcine kamnik, kamnik, Nik Rovan
Matej Tonin se je ostro odzval na odprto pismo sindikalista Gorana Lukića.

"Gospod Lukić, sindikati vse bolj postajajo 'PR agencije' za ohranjanje statusa quo. Problem je, da je uspeh sindikalnih funkcionarjev odvisen od glasnosti, ne pa od rezultatov. Tudi sindikalna logika oziroma strategija je nenavadna. Nezadovoljni so s sedanjo situacijo, hkrati pa vedno blokirajo vsakršne resne reforme," se je poslanec NSi Matej Tonin odzval na odprto pismo sindikalista Gorana Lukića

"Sindikati žal ščitijo zgolj tiste, ki danes še imajo delo. Teh je vsak dan manj. V NSi pa bi radi poskrbeli predvsem za tiste, ki so danes brez dela," pravi Tonin, ki je prepričan, da ga je Lukić neupravičeno napadel, da je za potrebe svoje argumentacije iz konteksta iztrgal besede papeža Frančiška ter da odprto pismo, ki ga je napisal Lukić, "ni namenjeno resni komunikaciji, ampak ustvarjanju javnega pritiska". 

Ščitenje zgolj tistih, ki še imajo delo, po Toninovem mnenju škoduje tistim, ki so brez dela. "Lahko vam pošljemo številna pisma in prošnje državljanov, naj vendarle nekaj storimo, da bodo jutri lahko našli delo. Če imate boljše rešitve kot mi, z besedo na dan. Naša vrata so vam odprta. Pisanje odprtih pisem žal ne more rešiti Slovenije," je prepričan Tonin. 

"Dogovorna ekonomija nas pelje v propad"

"Sedanja pot očitno ni prava, drugače ne bi bilo brez dela 120.000 državljanov, prav tako ne bi vsako leto države zapustilo 8.000 državljanov. Pot dogovorne ekonomije pelje Slovenijo v propad. Krščanski demokrati si želimo konkurenčne in zdrave trge, ki v ljudeh spodbujajo dobro in jim omogočajo razvijanje njihovih talentov. Ne želimo  ekonomske politike, ki bi z intervencijami ali pa z institucionalnim molkom ustvarjala in podpirale monopole in kartele, ki odirajo potrošnike in zaradi svojega privilegiranega položaja uničujejo vsa preostala podjetja in s tem tudi ostala delovna mesta," pravi Tonin. 

Socialna kapica je novo orožje ideološkega boja

Tonin tudi ugotavlja, da socialna kapica vse bolj postaja orodje ideološkega boja, saj ta po njegovem mnenju ne bi razbremenila najbogatejših, ampak srednji sloj. Številni najbogatejši pa davke že zdaj optimizirajo "preko različnih S.P. jev, davčnih oaz in drugih orodji". 

Izjave, ki jih Lukič pripisuje papežu Frančišku, pa so po Toninovem mnenju iztrgane iz konteksta, saj je papež med drugim dejal tudi, da "da predvsem mladim ljudem brezposelnost jemlje pogum, v njih povečuje občutek manjvrednosti in odtujenosti od družbe. Prizadevanje za večje zaposlitvene priložnosti pomeni pritrditi prepričanju, da samo preko svobodnega, ustvarjalnega, soodgovornega in vzajemnega dela lahko ljudje izrazijo in povečajo dostojanstvo svojega življenja. Zatorej sprašujem, v čem program NSi nasprotuje gornji spodbudi papeža Frančiška?" je še pribil Tonin.

Komentarjev 14
  • atzz 08:39 06.avgust 2014.

    Tonin, potem pa izvoli in začni delati na "konkurenčnem in odprtem" trgu oz. v zdravi in tržni ekonomiji in nehaj zajedati javne finance. Program NSi je z eno besedo - razprodaja vsega tujcem.

  • mph 22:02 05.avgust 2014.

    Edina stranka s programom za DELAVCE in ŠIBKEJŠE, ne pa izključno za KAPITALISTE in FARJE je ZDRUŽENA LEVICA. Glede na vse ignoriranje s strani medijev do tik pred volitvami, še kar dober rezultat, vendar, če ne bi želeli pristati v ...prikaži več Grčiji - kar se bojim se bo nedvomno zgodilo - so bili edina rešitev.

  • Zoroaster 20:45 05.avgust 2014.

    Še naprej sledimo sindikalistom, pa bomo še dolgo v isti situaciji. Nisem pristaš NSI, vendar so edina stranka, ki ima gospodarski program, ki nas lahko povleče iz krize. Če Cerar tega programa ne bo sprejel, se bomo pač pridružili Kubi ...prikaži več in Severni Koreji, pa bomo lahko naprej poslušali sindikaliste....čez nekaj čssa na žalost lačni.