Slovenija
46 ogledov

"Situacija se slabša iz ure v uro"

Listje
1/14
Shutterstock
Opozorila: Reke naraščajo po vsej državi. Nad 500 metri možen snegolom. Na Primorskem burja, ki v Vipavski dolini lahko preseže 100 km/h. Najbolj grozita reka Vipava in Idrijca.

Iz štaba civilne zaščite severne Primorske so zvečer sporočili, da se situacija na širšem goriškem območju slabša iz ure, gladine vodotokov se dramatično zvišujejo.  

"Zato vse občane pozivamo, da ne zapuščajo domov in ne uporabljajo osebnih vozil, saj so gasilci morali v zadnji uri že štirikrat posredovati, ker so avtomobili obstali v narasli vodi. Voda vdira v številne kleti, gospodarska poslopja in podjetja. Vse gasilske enote celotnega področja so na terenu, a je trenutno, težko storiti kaj več," so še zapisali.

Gasilci gasilske enote Nova Gorica in bližnjih prostovoljnih gasilskih društev so imeli že čez dan največ dela zaradi zalitih kleti, deročih hudournikov in s preprečevanjem razlitji vodotokov. Skupno so do 14.30 opravili 32 intervenciji na širšem novogoriškem področju. Obenem so razdelili tudi 1500 protipoplavnih vreč.

Vipava zapira ceste

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste (Pic) so zaradi poplavljanja Vipave zaprte regionalne ceste Ajdovščina–Selo v Ajdovščini pri letališču, med Potočami in Dobravljami,
cesta Batuje–Dornberk, Šempeter/ Bazara–Volčja Draga, Bilje(Križ Cijan)–Miren ter lokalni cesti  Batuje–Preserje in Vogrsko–Dombrava.

Zaradi poplave na loklani cesti je zaprt tudi priključek Vogrsko na hitri cesti Razdrto–Vrtojba, kjer je zaradi  zaradi vode na cestišču je med Ajdovščino in Selom zaprt tudi prehitevalni pas.

Lijak je prestopil bregove na širšem območju Ajševice pri Novi Gorici. Pri Dolenji Trebuši se je utrgal zemeljski plaz, tako, da je bila cesta proti Idriji zaprta za dobro uro. Manjši zemeljski plaz se je utrgal tudi pri Spodnji Kanomlji. Na cesto med Ajdovščino in Predmejo pa je zgrmela večja skala. V Cerknem so morali gasilci prečrpavati vodo iz prostorov podjetja Celes.

Poplavljene pa so tudi ceste drugje: cesta Dobrova–Polhov Gradec pri Dvoru; Laško–Šentjur v Laškem na Trubarjevem nabrežju zaprt podvoz, obvoz je po lokalni cesti; na cesti Fara – Grgelj–Dol je zaprta na dveh odsekih zaradi poplavljanja Kolpe; na lokalni cesti Radovljica– Nova vas pri Lescah poteka promet izmenično enosmerno, so še zapisali na PiC-u.

V občini Dol pri Ljubljani je poplavljen most čez Savo pri Jevnici.

Kleti zalivalo tudi na Gorenjskem

Veliko dela so imeli tudi gasilci na Gorenjskem. Meteorna ali hudourniška voda je zalila več kletnih prostorov v različnih krajih.

Cesta Želzniki-Davča je v občini Železniki zaradi poplavljanja bližnjega potoka do nadaljnjega zaprta. Zaradi plazu pa je zaprta cesta Podrošt-Petrovo Brdo.

Hidroalarm | Avtor: Arso Arso

Najbolj grozi reka Vipava

Na Arsu opozarjajo, da so pretoki rek po vsej Sloveniji veliki.   V noči na nedeljo bodo reke v večjem delu države še naraščale.
Naraščanje reke Vipave s pritoki se bo še nadaljevalo. Reka Vipava bo ponoči poplavila v celotnem toku v spodnjem toku.  Voda se lahko razlije na širšem območju od običajnega.

Bolj kot običajno je narasla tudi reka Idrijca, ki prav tako lahko poplavi na širšem območju kot običajno.

Močneje lahko narastejo predvsem reke v spodnjem Posočju, na Goriškem in v Vipavski dolini na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja, na širšem območju Ljubljane in
območjih Celja in ob reki Kolpi, kjer reke in manjši vodotoki lahko poplavijo na običajnih mestih.
Ob lokalnih nalivih lahko pride tudi do razlivanj manjših vodotokov in hudournikov.

Tudi reke na Gorenjskem bodo pričele poplavljati na običajnih mestih: Sava Bohinjka s pritoki, v
manjšem obsegu lahko poplavi Tržiška Bistrica, Pšata ter reke na območju Domžalskega polja.
V noči na nedeljo bo močneje narasla še Savinja s pritoki, ki lahko v manjšem obsegu poplavi
na širšem celjskem območju. Ponovno lahko narastejo tudi reke v Posotelju. Jutri se bodo poplavljene površine na Ljubljanskem barju še nekoliko razširile, vendar bodo ostale v območju vsakoletnih poplav.

V manjšem obsegu lahko poplavi tudi Sava v srednjem in spodnjem toku na območju Zasavja in
Krško Brežiškega polja. V nedeljo in v noči na ponedeljek bo poplavila reka Krka. V spodnjem toku se lahko voda razlije v nekoliko večjem obsegu kot običajno.

Zjutraj znova poplave tudi ob obali

Povišano plimovanje morja pričakujemo v nedeljo med 7. in 11. uro, ko lahko na mareografski postaji v Kopru morje doseže višino okoli 320 centimetrov in ponovno poplavi.

Komentarjev 1
  • Matej Zobec-Cobra 18:25 28.oktober 2012.

    No kje so pa bili teji preljubi SKAVTI!!! med tem ko smo se mi mučli z črpanjem vode,jaz osebno nisem videu niti enega,pa naj še kdo reče da so več vredni kot pa mi gasilci.