Slovenija
20 ogledov

Škofjeločani spet na volitve

V nedeljo, 16. decembra, bodo v delu občine Škofja Loka ponovljene županske voli Žurnal24 main
Županske volitve na treh voliščih v Škofji Loki bodo ponovljene v nedeljo, 16. decembra, je na ponedeljkovi seji sklenila občinska volilna komisija.

Ta tako sledi odločbi upravnega sodišča, ki je že julija odločilo in oktobra znova potrdilo, da se zaradi nepravilnosti ponovijo županske volitve na voliščih v Godešiču, Gostečah in Lenartu. Za župansko funkcijo se bo z Igorjem Drakslerjem pomeril Dušan Krajnik, ki je na volitvah pred enim letom za sedanjim županom zaostal za 16 glasov.

Na volišča 1100 volivcev
O škofjeloškem županu bo znova odločalo okrog 1100 volilnih upravičencev na volišču številka 1 Krajevna skupnost Godešič, volišču številka 7 Gasilski dom Gosteče in na volišču številka 17 Osnovna šola Lenart. Glasovi, ki so jih Škofjeločani na teh voliščih oddali v lanskem drugem krogu županskih volitev, so bili namreč razveljavljeni. Ker je večina krajanov Godešiča, Gosteč in Lenarta glasovalo za Drakslerja, to pomeni, da se Krajnik v župansko tekmo ne spušča s 16 glasovi zaostanka, temveč s 47 glasovi prednosti. Občinska volilna komisija tako sledi odločitvi upravnega sodišča, ki je določilo, da morajo biti vnovične volitve na treh voliščih razpisane v 45 dneh od vročitve odločbe, torej od 8. novembra, izvedene pa morajo biti najpozneje v roku 60 dni, torej do 6. januarja.

Zapleti po volitvah

Dušan Krajnik je na lanskih županskih volitvah zgubil le za 16 glasov. © BOBO

 
Kot je znano, je upravno sodišče novo odločbo, ki je bila Drakslerju in Krajniku vročena 8. novembra, izdalo že 24. oktobra. To je dva tedna po tem, ko je upravnemu sodišču na Krajnikovo pritožbo ustavno sodišče vrnilo v odločanje še preostale nepravilnosti na županskih volitvah v Škofji Loki. Ker večjih nepravilnosti na ostalih voliščih upravno sodišče ni ugotovilo, velja prva odločba, ki jo je potrdilo tudi ustavno sodišče, da se vnovične volitve izvedejo na voliščih v Godešiču, Gostečah in Lenartu. V vnovični obravnavi nepravilnosti, ki jih je Krajnik naštel na številnih voliščih po vsej občini, je upravno sodišče pritrdilo le eni pritožbi, in sicer je razveljavilo dve sporni glasovnici na volišču v Logu, ki jih je volilni odbor na drugem krogu volitev prištel Drakslerju. Tako je Draksler Krajnika v drugem krogu volitev dejansko premagal za 14 in ne za 16 glasov. Če se odštejejo še glasovi z razveljavljenih treh volišč, pa ima pred ponovitvijo volitev Krajnik 47 glasov prednosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.