Slovenija
35 ogledov

"Slovensko morje manj fotogenično od hrvaškega"

Tom Turk, Irena Fonda, Peter Bossman in Borut Furlan
1/16
Suzana Kos
Fotomonografija. S podporo denarja EU je izšla knjiga, ki predstavlja Piran tudi pod vodo.

„Če še niste opazili, tudi jaz sem „forešt“ (tujec), se pa strinjam, da je življenje ob morju privilegij,“ se je ob današnji predstavitvi monografije z naslovom Piran, kjer se srečata mesto in morje, pošalil piranski župan Peter Bossman. Na predstavitvi so namreč ugotavljali, da sta avtorja knjige, izšla je v 1.500 izvodih (od tega 500 v angleškem jeziku), „močvirnika“.

Avtor fotografij je Borut Furlan, besedila pa Tom Turk, sicer biolog in redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. „Mi iz notranjosti države morje drugače zaznavamo, kot domačini, ki z njim živite, mi pa ga skozi leto pogrešamo,“ je povedal Turk, ki se je odločil, da bo pri projektu sodeloval le, če bo lahko napisal besedilo po svoji volji. „Zato to ni neka turistična monografija, s fotografijami in ob njih zapisi kaj oziroma kdo na njih pravzaprav je, pač pa sem želel na literarni in poetični način ubesediti fotografije,“ je še pojasnil Turk, sicer med drugim tudi član uredniškega odbora slovenske izdaje revije National Geographic.

Pod vodo predvsem okoli Punte

Fotograf Borut Furlan se s podvodno fotografijo ukvarja od leta 1979, za svoje podvodne fotografije je bil tudi velikokrat nagrajen, za knjižni in revijalni tisk objavlja tako doma, kot v tujini.
“Za fotografije za monografijo sem opravil okoli 300 potopov, posnel okoli dva tisoč pod vodo, tri tisoč pa jih je nastalo v mestu Piran, na Sečoveljskih solinah in drugih krajinah. Podvodne fotografije so večinoma nastale na blizu 500 metrih okoli piranske punte, moram pa priznati, da je naše morje manj „fotogenično“, kot morje naših hrvaških sosedov,“ je povedal fotograf.
Ne glede na to, so fotografije prelepe, kar je potrdil tudi aplavz polne dvorane Morske biološke postaje Piran, kjer so monorafijo predstavili in obiskovalcem prikazali tudi posebej pripravljeni izbor fotografij.

S pomočjo EU

Knjiga v prodaji stane 42 evrov; fotomonografija pa je nastala med prvimi v projektu skupnega financiranja Slovenije in EU ter Evropskega sklada za ribištvo. Sprva jo bo mogoče dobiti prek spletne strani www.fonda.si, piranskem akvariju, Turističnem združenju Portorož in trgovinah Sečoveljskih solin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.