Slovenija
12347 ogledov

Smo tik pred razpadom koalicije? To so pogoji Alenke Bratušek!

Alenka Bratušek
1/4
Saša Despot
Vodilno vlogo v boju za pravice upokojencev je, kot vse kaže, prevzela Alenka Bratušek. Šla je tako daleč, da zvišanje pokojnin pogojuje z glasovanjem za zakon o izvrševanju proračuna. Če zakon pade, pa je pod vprašajem tudi obstoj koalicije.

"Zadnja dva dneva so deležni neutemeljenih obtožb - jaz osebno in naša stranka. To pa samo zato, ker zahtevamo spoštovanje koalicijske pogodbe. Zahtevamo, da se varčevanje pri upokojencih konča. Mi bi torej radi upokojencem le zagotovili tisto, kar jim po naši oceni gre," je odločna predsednica SAB Alenka Bratušek.

Poudarja, da je v proračunu za leto 2019 zagotovljenega dovolj denarja, da se ta zahteva izpolni: "Sprašujemo se, ali je to res preveč za to koalicijo, ali gre le za nagajanje meni in moji stranki. Sprašujem pa se tudi, ali gospod Erjavec res želi varčevati pri upokojencih."

Predsednik sveta stranke Roman Jakič pa poudarja, da se SAB trudi biti konstruktivni partner koalicije. Zato smo, tako Jakič, Sprejeli sklep, da jutri pred vlado poskušamo še enkrat najti soglasje glede pokojnin. "Če partnerji tega ne bodo sprejeli, bodo naši ministri glasovali proti zakonu o izvrševanju proračuna, prav tako bodo o tem v parlamentu proti glasovali naši poslanci," so odločni v SAB

Ali to pomeni konec koalicije? To ni vprašanje zame, odgovarja Alenka Bratušek. Našli smo za javne uslužbence, našli smo obrambo, denar je tudi za upokojence, je odločna: "Minister nam je zagotovil, da bodo sredstva upokojencem brez varčevanja zagotovljena. Zakaj prihajajo zdaj z njegove strani drugačni signali, ne vem. Vprašanje je bilo samo število razredov, znesek pa je bi dogovorjen."

Koalicija | Avtor: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Saša Despot

Nesoglasja DeSUS in SAB glede izplačila regresa upokojencem odmevajo že nekaj dni.

Alenka Bratušek je povedala, da je prvakom koalicije in nekaterim v vladi v zvezi s tem poslala elektronsko pošto. Zanikala je navedbe Karla Erjavca, da so bili danes dogovorjeni pri ministru Andreju Bertonclju. Koalicija naj bi nesoglasja uskladila še pred sejo vlade.

Po besedah predsednice SAB Bratuškove bi se srečanja pri Bertonclju z veseljem udeležili, če bi prejeli vabilo.

Kot je namreč dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec, naj bi se z Bratuškovo v sredo sestala z Bertoncljem. Ta bi povedal, koliko denarja lahko namenijo izplačilu regresa za upokojence, z Bratuškovo pa bi se morala uskladiti, kako ga izplačati. A je to po Erjavčevih trditvah padlo v vodo po torkovi novinarski konferenci Bratuškove, na kateri je predstavila kompromisni predlog za izplačilo regresa, in sicer v treh razredih.

Na omenjeni novinarski konferenci je Bratuškova tudi dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem srečanju tudi s finančnim ministrom dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Erjavec in Bertoncelj pa sta slednje v torek zanikala.

Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca. Anže Petkovšek

Na razpravo na očeh javnosti se je v torek zvečer na Twitterju kritično odzval tudi premier Marjan Šarec. "Cel dan spremljam javne debate okrog boja za upokojence. Moje pričakovanje je bilo, da se bosta dotična partnerja dogovorila. A ni bilo mišljeno preko tiskovnih konferenc. Korektno bi bilo Karla Erjavca počakati, da se vrne iz tujine," je navedel.

Bratuškova danes tega ne komentira. Je pa pojasnila, da je v torek ves dan neuspešno poskušala priti v kontakt z Bertoncljem. Njemu, Šarcu, Erjavcu, vodji poslancev DeSUS Francu Jurši, državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Vojmirju Urlepu ter v vednost predsednikoma SMC in SD Miru Cerarju ter Dejanu Židanu pa je poslala elektronsko sporočilo, v katerem je navedla, da so v SAB opravili domačo nalogo, skušali poiskati rešitev glede regresa upokojencev in našli kompromisni predlog, ki je cenejši za proračun. Partnerje tudi prosi za odziv, ali je kompromisni predlog SAB zanje sprejemljiv.

Andrej Bertoncelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V SAB si želimo, da bi se pogovarjali o tem, kaj se je koalicija dogovorila, in ne o tem, kaj se ni," je ponovila. Dodala je, da nesporazumov ne bi bilo, če bi spoštovali to, kar piše v koalicijskem sporazumu. Slednji predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov.

Premier je sicer po sobotnem koalicijskem srečanju napovedal, da bo vlada v četrtek obravnavala in predvidoma potrdila novelo zakona o izvrševanju proračuna, da pa ostaja odprto eno vprašanje, o katerem se morajo dogovoriti nekateri koalicijski partnerji.

DeSUS namreč vztraja, da je najbolj pravično izplačilo letnega dodatka v petih razredih. Erjavec je danes povedal, da bodo počakali na finančnega ministra, ki bo v četrtek predvidoma že na koalicijskem srečanju pred sejo vlade predložil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna.

Prvak DeSUS je še ocenil, da je Bratuškova v torek očitno zavedla predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Janeza Sušnika, ki je sodeloval na njeni novinarski konferenci in podprl predlog glede izplačila regresa. Po Erjavčevih navedbah tudi Šarčeva izjava na Twitterju potrjuje to, kar so se dogovorili.

Predsednik SD Židan se danes ni želel opredeljevati glede različnih mnenj, do katerih prihaja med SAB in DeSUS, prav tako ni želel govoriti o tem, kaj se je koalicija v soboto dejansko dogovorila. Naj bi pa koalicija končno odločitev glede načina izplačevanja regresa za upokojence po njegovih besedah sprejela v četrtek pred sejo vlade, tako da bi lahko šel predlog zakona o izvrševanju proračuna v DZ usklajen. Priznal je, da so bila glede regresa nekoliko različna mnenja, a verjamejo, da jih bodo do četrtka uskladili, ker "vsi vemo, da je prišel čas, da se nekatere krivice iz preteklosti popravijo".

Cerar pa je dejal, da je SMC konstruktivna članica koalicije in bo takšna ostala tudi pri vprašanju regresa za upokojence. "To, da pri letnem dodatku prihaja do trenj, je po njegovih besedah očitno, a mora o tem spregovoriti predvsem predsednik vlade," je dejal. V SMC se sicer po njegovih besedah zavzemajo za to, da bi se upokojencem namenilo čim več denarja, a v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • PPiikkaa 11:59 22.november 2018.

    Dovolj je denarja za dobre pokojnine za vse! Najnižja pokojnina za polno delovno dobo bi MORALA pokriti osnovno bivanje v kateremkoli domu upokojencev, v tem je bistvo, ne pa v regresu. Regres bi itak moral biti za vse enak, najboljše ...prikaži več v znesku pokojnine, kot trinajsta pokojnina ali božičnica.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 11:41 22.november 2018.

    vsi skupaj so eni navadni smrdljivi lažnivci in lopovi

  • supreme 11:00 22.november 2018.

    Šivilja je našla tržno nišo.......v upokojencih...na njihov račun si dela mesto v parlamentu še za nasljednjih nekaj let......in ji bojo nasedli...o tem ni dvoma