Slovenija
16 ogledov

SMS za ohranitev protikorupcijske komisije

Drago Kos je predsednik komisije za preprečevanje korupcije. Žurnal24 main
V Stranki mladih Slovenije (SMS) ob 9. decembru, mednarodnem dnevu boja proti korupciji, opozarjajo na povečevanje števila primerov koruptivnih dejanj in nasprotujejo ukinitvi protikorupcijske komisije.

V stranki predvsem asprotujejo ukinitvi komisije za boj proti korupciji, podpirajo pa okrepitev komisije z dodatnimi mandati in pristojnostmi. Prepričani so namreč, da je prav pomanjkanje teh vzrok za ˝nekakšno impotenco˝ omenjene komisije, so sporočili iz stranke. Opozarjajo tudi na resolucijo OZN, ki jo ˝država skuša ratificirati, vendar pri tem uvaja inštitut nekakšnega pooblaščenca, ki bi bil organ v sestavi vlade˝. V SMS menijo, da tak organ ˝še zdaleč ni avtonomen in neodvisen˝. Vse, kar gre v smeri jemanja pooblastil komisiji, je slabo, so prepričani v stranki. Komisija je lani v vsem letu prejela 260 prijav sumov koruptivnih dejanj, letos pa samo do začetka oktobra že 480 prijav, so še navedli v sporočilu.

ZN v boj proti korupciji pred štirimi
9. decembra 2003 je bila sprejeta prva globalna protikorupcijska konvencija - Konvencija Združenih narodov proti korupciji. Ta od držav med drugim zahteva ustanovitev samostojnega organa, ki bo skrbel za njeno uresničevanje. Konvencija obsega 71 členov, ki pokrivajo podkupovanje, nezakonito bogatenje, javna naročila in posle, zaščito prič, nenamensko porabo, poneverbe, pranje denarja, zamrznitev sredstev in sodelovanje med državami.

Pri nas se proti korupciji bori Kosova komisija za boj proti korupciji. Ta je med drugim zadolžena za izdelavo resolucije o preprečevanju korupcije in njeno uresničevanje, sodelovanje s pristojnimi državnimi organi pri pripravi in usklajevanju predpisov ter spremljanje in analiziranje statističnih podatkov o stanju korupcije v Republiki Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.