Slovenija
92 ogledov

Sodeluje do 25 otrok

Da bi dosegli spremembe, so dnevni center ustanovili v romskem naselju, je pojas Žurnal24 main
Dnevni center. Osnovni cilj: zmanjšati socialno izključenost romskih otrok.

 

Razpisi in občina. Financiranje. Osemdeset odstotkov denarja za izvajanje programa je CSD Trebnje dobil od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, preostalo pa od Občine Trebnje.

Da bi na romskem področju dosegli spremembe, so se v Centru za socialno delo (CSD) Trebnje odločili, da v romskem naselju Hudeje ustanovijo dnevni center, imenovan Kher šu beši oziroma Hiša za druženje. Namenjen je otrokom, starim med šest in 18 let. Za ustanovitev centra so se odločili, ker verjamejo, da lahko v otrocih med njihovim odraščanjem še vzbudijo zanimajo za šolo, je pojasnil direktor Matej Križanič. Verjamemo, da lahko mlad človek prinese spremembe v svoje življenje, doseže primerno izobrazbo in tudi najde zaposlitev,” je izpostavil.

Različne oblike pomoči
Center povprečno obišče okoli 20 otrok na dan. “To dokazuje, da jim je verjetno način dela všeč, da se čutijo sprejete in so tudi nas sprejeli. To je prvi korak, da sploh lahko začnemo karkoli delati,” je prepričan Križanič. Glavni cilji centra so učenje socialnih veščin, psihosocialna in učna pomoč ter koristno preživljanje prostega časa.

Ob dopoldnevih poteka predvsem individualno delo v obliki učne pomoči, svetovanja in pogovorov, ob popoldnevih pa imajo triurne skupinske delavnice, je povedala Nataša Krese, vodja centra. “Uvedli smo tudi dnevno dežurstvo, s čimer želimo v otrocih vzbuditi občutek za odgovornost in red,” je pristavila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.