Slovenija
19 ogledov

Sodišča delajo bolje

Minister Aleš Zalar ocenjuje, da so sodišča na Celjskem in v Mariboru dobro prip Žurnal24 main
Sodni zaostanki. Sodišča jih zmanjšujejo, pomagajo tudi mobilni sodniki.

“Najbolj problematični v Mariboru sta področji gospodarskih sporov in izvršb, saj se je število tistih, ki se obračajo na sodni sistem zaradi gospodarske krize, povečalo za več kot dvakrat,” je ob delovnem obisku Višjega sodišča v Mariboru dejal pravosodni minister Aleš Zalar, ki je bil skupaj z začasno predsednico Vrhovnega sodišča RS Alenko Jelenc Puklavec in predsednikom Sodnega sveta RS Brankom Maslešo v torek še v Celju. Tam je, kot je dejal, slišal nekaj primerov dobrih praks in ugotovil, da sodišča zmanjšujejo zaostanke. “V Mariboru je bilo s tem namenom v zadnjem času več kot sto obravnav prenesenih na sodišča v Murski Soboti in Slovenj Gradcu,” pravi Miroslav Pliberšek, predsednik Višjega sodišča v Mariboru.

Celje pred Mariborom
Sodni zaostanki. Višje sodišče v Celju je imelo konec leta 2008 kar 334 zadev sodnega zaostanka, mariborsko pa 62. Konec lanskega leta je imelo Celje le še 19 zaostankov, Maribor pa 24.

Rubežniki nimajo kaj rubiti
“Daljše trajanje zadev je posledica dolgotrajnega iskanja dolžnikovega premoženja, saj ob izraziti nezaposlenosti preprosto ni sredstev, ki bi se dolžniku lahko rubila,” pa pojasnuje Jelenc Puklavčeva.

Zalar je pa ob obiskih izpostavil tudi mobilnost sodnikov tam, kjer so obremenitve največje, prav tako pa ločitev pooblastil sodnikov na eni in sodnega osebja na drugi strani pri organizaciji vodenja izvršilnih zadev. “Sodniki se lahko tako posvetijo le najtežjim primerom,” meni Zalar, ki je konec tedna napovedal tudi obisk na okrajnem sodišču na Ptuju, kjer se soočajo s slabimi prostorskimi pogoji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.