Slovenija
6 ogledov

Soršak in NLB Šrota v kot

Žurnal24 main
NLB ni podaljšala posojila Šrotovemu Infond Holdingu. Varuh konkurence Soršak pa je uvedel nov postopek proti Infondu in blokado delnic, globa bo še hujša.

Šrotovemu Infond Holdingu teče voda v grlo. NLB mu po pričakovanjih ni podaljšala več kot 130 milijonov evrov posojila, ki ga je najel za nakup delnic Mercatorja. Zdaj ima neuradno osem dni časa, da posojilo poplača, sicer bo NLB zasegla petino Pivovarne Laško in osmino Mercatorja. Skupna vrednost teh delnic je po včerajšnji borzni ceni 148 milijonov evrov. V primeru zasega bodo največji posamični lastnik Mercatorja s 36 odstotki ostale družbe iz skupine Laško, vendar na skupščini brez soglasja urada za varstvo konkurence (UVK) ne bodo smele glasovati. Glavni na skupščini Mercatorja bosta tako (če prej ne odprodata delnic) banki NLB in Unicredit, ki ima osem odstotkov Mercatorja, ki so jih zasegli Istrabenzu.

Prav zaradi te spremembe je UVK, ki ga vodi Jani Soršak, ustavil in na novo uvedel postopek proti Laščanom brez Istrabenza. Razpolaganje z delnicami Mercatorja pa jim je prepovedal.

Prodaja je fantastika
Soršak je pojasnil, da bi teoretično Infond Holding brez soglasja UVK delnice Mercatorja lahko prodal le na borzi, pa še v tem primeru bi morala biti kupec in prodajalec v dobri veri, sicer bi ju doletela globa. Še pred tem pa bi moral Infond Holding poplačati posojilo, da bi NLB umaknila zastavno pravico. Za prodajo Šrot potrebuje tudi soglasje NLB.

Nov postopek, višje globe
Zaradi uvedbe novega postopka družbam iz skupine Laško (Union, Radenska, Infond Holding) grozi globa po novem zakonu. Ta lahko znaša do deset odstotkov letnega prometa, UVK pa jim lahko naloži tudi odprodajo deleža v Mercatorju. Neuradno naj bi bila odločba izdana že v dobrem mesecu, saj so bile študije pripravljene že v postopku, v katerem je bil vključen tudi Istrabenz, zdaj pa naj bi jih le prilagodili. V Jadranski pivovari, ki je v lasti Pivovarne Laško, ne bo stečaja, delavci pa naj bi danes dobili dve plači.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.