Slovenija
53448 ogledov

Spet oranžni alarm: Velja za vso Slovenijo, v teh delih države bo najhuje

Oranžni alarm Agencija za okolje
Konec tedna smo se srečno izognili močnejšim nevihtam, ki so nastajale v sosednjih pokrajinah severno in zahodno od nas. Trenutno se preko naših krajev pomika višinska motnja, nad severnim Jadranom se nahaja plitev ciklon.

Po državi se pojavljajo krajevne plohe in nevihte s kratkotrajnimi nalivi. V vasi Krn je zjutraj v polurnem nalivu padlo 29 mm, v Postojni v eni uri 38 mm in na Letališču Portorož 17 mm padavin. Krajevne padavine bodo dopoldne pogostejše, popoldne bo krajevnih padavin manj.

"Zvečer nas bo dosegla vremenska fronta, ki se bo ponoči le počasi pomikala preko Slovenije. Nad našimi kraji bo vztrajal padavinski sistem s plohami in nevihtami. Pričakujemo močnejše nalive, zato smo izdali vremensko opozorilo za vso Slovenijo! Pas najmočnejših padavin bo predvidoma potekal od Primorske preko osrednje Slovenije vse do vzhodnih krajev. Težišče padavin se bo zjutraj in dopoldne najverjetneje pomaknilo nad Primorsko. Popoldne se bo dogajanje začelo umirjati," opozarjajo vremenoslovci agencije za okolje.

Kako se preko Slovenije giba fronta, si lahko pogledate na tej povezavi.

Le v nekaj urah ali še manj, lahko pade od 50 do 100 mm padavin, krajevno tudi več, še dodajajo: "Ob tem lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki in meteorne vode. Svetujemo, da spremljate trenutne razmere hidrološka in meteorološka opozorila!"

Ko agencija za okolje prižge oranžni alarm, je to znak, da bodo vremenske razmere lahko nevarne. Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni, možne so tudi žrtve in gmotna škoda. "Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami" Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti," sporočajo z Arsa. 
 

Komentarjev 2
  • AnGus 19:31 10.junij 2024.

    Jaz pa sem mislil, da slika prikazuje občine, kjer je zmagala SDS... 😂🤣😂

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:37 10.junij 2024.

    V glavnem bo treba rokavčke pa šlauf nabavit, pa kakšen gumenjak bo prav prišel glede na vso vlago,ki je v zraku!!!